Norrbottens län

Misstänkte: ”Blev slagsmål mellan järven och valpen - och järven dog”

Av: 

Linda Danhall

KRIM

Sköts järven vid illegal jakt eller var det den blivande jakthunden som bet ihjäl den? Det är två vitt skilda berättelser som växer fram när en av Sveriges största jakthärvor ska nystas upp vid Luleå tingsrätt.

På förmiddagen inleddes rättegången för en av de mest omfattande jakthärvorna hittills i Sverige. Mellan åren 2012 och 2016 har åtta rovdjur olagligen dödats och plågats enligt åklagare Åse Schoultz. Fem män står åtalade för totalt 22 åtalspunkter gällande flera fall av bland annat grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och häleri.

Kamera upptakt till jaktbrottet

Ett lodjur som fångats och hängts upp i ett träd. Bilden fanns i mobiltelefonen hos en av de misstänkta i rättegången om grova jaktbrott i Norrbotten. Bild ur förundersökningsprotokollet.
Ett lodjur som fångats och hängts upp i ett träd. Bilden fanns i mobiltelefonen hos en av de misstänkta i rättegången om grova jaktbrott i Norrbotten. Bild ur förundersökningsprotokollet.

Huvudmannen en 46-årig man från Boden är åtalad för 10 misstänkta brott. Rättegången vid Luleå tingsrätt pågår under fyra dagar och under den inledande förmiddagen handlade det om en misstänkt olagligt skjuten järv.

Åklagare Åse Schoultz menar att en järv har skjutits i Vidsel i Norrbottens län i närheten av Älvsbyn den 25 juli år 2016. Hon hänvisar till fotografier och telefonsamtal som bevis. Enligt Åse Schoultz är upptakten till det grova jaktbrottet bilder från en illegal åtelkamera (en kamera uppsatt vid en utfodringsplats)

Hon menar att åtelkameran har skickat bilder till mobiltelefoner som visar att det finns en järv i området. När den huvudmisstänkte 46-åringen såg fotografierna meddelade han en jaktkamrat att det fanns järv där. Därmed gjorde han sig enligt åklagaren skyldig till anstiftan till jaktbrott, grovt brott.

Valp tilläts slita sönder järven

36-åringen som mottog samtalet tog sin unghund och gav sig ut i skogen. Hunden hittade järven och enligt åklagaren sköt 36-åringen järven och gjorde sig därmed skyldig till jaktbrott, grovt brott. Därefter har järven förflyttats till en fastighet dit en tredje misstänkt man kom för att träna sin valp som tilläts slita i den döda järven. Ägaren misstänks för jakthäleri, grovt brott.

De tre misstänkta männen är av annan åsikt. De förnekar brott och 46-åringen vidgår endast att han skickat en bild på järven till 36-åringen, inte uppmuntrat till olovlig jakt. Enligt de tre männen var syftet att jaktträna hunden.

Misstänkte: Ville träna hunden

– Året före skedde skyddsjakt på järv i Västerbotten, jag tänkte att det vore bra att ha en hund som fått känna av järvspår. Det var dumt att släppa hunden då det gick som det gick, säger 36-åringen.

Enligt honom slutade träningen olyckligt då han uppger att hunden och järven förmodligen kom i slagsmål varvid järven avled.

– När jag kom fram hittade jag hunden och en död järv. Jag har inte avlossat något skott, säger 36-åringen.

Han gjorde sig senare av med järven varvid någon kroppslig undersökning inte har gått att genomföra.

Järven är borta, kan åtalet falla då inga skott har kunnat säkras på järven?

– Det anser jag inte. Jag anser att bevisningen i de här målet är tung. Sedan är det ytterst en fråga för tingsrätten att avgöra om allt är ställt bortom allt rimligt tvivel. Men jag anser att bevisningen är tung, säger åklagare Åse Schoultz till Aftonbladet.

Under eftermiddagen fortsätter förhandlingarna, då handlar det om en snarad och illegalt dödad björn.

– En särskilt plågsam jaktmetod, uppger åklagare Åse Schoultz.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrbottens län

Brott

Hundar

Jakt

Luleå

Lodjur

Björnar