Man och kvinna hämtade till förhör efter dubbelmordet

KRIM

Det äldre paret hittades brutalt rånmördade.

Enligt uppgift till Aftonbladet söker polisen en man och en kvinna med anledning av dubbelmordet.

Vid 12.30-tiden på tisdagen hämtades ett par till förhör – som släpptes några timmar senare.

1 av 7 | Foto: Stefan Jerrevång

Det var i går eftermiddag som anhöriga till det äldre paret kom till den ensligt belägna gården i Mjölby kommun.

De möttes av en fruktansvärd syn. Inne i huset låg, enligt Aftonbladets uppgifter, paret mördat, fastbundet.

Polisen misstänker att det rör sig om ett rånmord, eftersom flera värdesaker saknas från parets bostad. Men när morden ägt rum vet man inte. Vittnen säger sig ha sett paret i torsdags eller fredags förra veckan.

Gediget brottsregister

Några timmar senare hittades en bil i ett samhälle några mil från brottsplatsen. I bilen fanns en rad värdesaker – om det är saker från det mördade parets bostad är ännu inte känt, men polisen bröt sig under natten in i bilen som bedöms som högintressant.

Bilen ägs av en ung kvinna som tillsammans med sin pojkvän nu söks av polisen. Paret har ett gediget brottsregister, och båda har dömts för såväl tillgreppsbrott som narkotikabrott.

Både mannen och kvinnan saknar folkbokföringsadress. Men enligt en dom från i december förra året bor de på en gård bara två mil från brottsplatsen.

Aftonbladet har talat med en av de andra personerna som bor på gården.

– De är inte här, jag har ingenting mer att säga, säger denne.

Par hämtat till förhör

Klockan 12.30 på tisdagen hämtade polisen en man och en kvinna till förhör. Paret befann sig då på en adress i en ort i Mjölbytrakten, bara en kilometer från den plats där bilen hittades i natt.

– De ska höras upplysningsvis så fort de kommit in på stationen, säger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

Polisen vill i nuläget inte ge fler detaljer om vilka de två är eller varför de hämtades till förhör och klockan 16.20 meddelade polisen att de två personerna släppts efter att förhör hållits. De är inte misstänkta för brott, uppger polisen.

”Ingen misstänkt”

Om bilen som beslagtogs i natt säger Fredrik Kliman:

– Det var detaljer kring den här bilen som fångade polisens uppmärksamhet och som gjorde att vi behövde titta närmare på bilen och saker som kan ha funnits i bilen.

Han kunde inte svara på frågan om godset i bilen kunnat kopplas till brottsplatsen.

Vittne: Såg bilen igår - ringde polisen

I området där de två personerna greps under tisdagen är den aktuella bilen som togs i beslag i natt välkänd.
- Den bilen syns ofta till här och det har varit en del stök runt det här området, säger en boende i området till Aftonbladet.
En annan närboende berättar att han såg den aktuella beslagtagna bilen i måndags vid 17-tiden. Efter Aftonbladets publicering i natt om polistillslaget mot bilen insåg han att uppgiften kunde vara av värde och ringde polisen vid 9-tiden i morse.
- Jag har ringt polisen och berättat vad jag såg. Den här bilen kom körande i så hög fart att däcken tjöt och ur steg en man som väldigt bråttom. Han gick in i huset där de vistas och kom strax därefter tillbaka med en annan person i släptåg, säger den närboende.

Grannar oroliga

Aftonbladet har även talat med boende i området där brottet skedde.

En granne berättar att han förhördes av polisen i går kväll om sina iakttagelser i området.

– Man grubblar ju mycket över det här och är fortfarande skärrad. Det känns overkligt, som att man lever mitt i en film. Men det är ingen film utan verklighet, säger grannen.

Han beskriver det mördade paret som ett lugnt pensionärspar som har ordning och reda runt om sig.

– Vi har setts ibland och hejat på varandra när mannen i paret varit ute och gått men vi brukade inte umgås, säger grannen.

Grannen berättar hur många i bygden nu känner otrygghet i och med att gärningsmännen inte är gripna.

– Man går runt med en oro och adrenalinet pumpar på hela tiden. Så länge man inte fått tag på någon så vet man ju varken ut eller in, säger grannen.

ARTIKELN HANDLAR OM