Narkotikabrott

Bröder döms i stor fentanylhärva – åtta dog av nätdrogen

avJohanna Rapp

Via sitt företag sålde bröderna drogen fentanyl på nätet.

Fredrik Jansson var en av åtta personer som dött efter att ha använt fentanyl – som ska ha köpts via brödernas sida.

Nu döms bröderna till fängelse för vållande till annans död.

– Jag tycker att det är bra att de döms men samtidigt tycker jag att straffen är för låga, säger Tommy Jansson, pappa till Fredrik.

I slutet av februari åtalades två bröder, 24 och 34 år gamla, för bland annat grovt vållande till annans död. Via sitt företag misstänktes bröderna ha sålt drogen fentanyl under sommaren och hösten 2016.

Personer över hela landet har köpt substanserna vars rus ”var starkare än heroin men varade en kortare tid”, enligt åtalet. Åtta människor miste sina liv efter att ha tagit fentanylet – som enligt åklagaren kom från bröderna.

Foto: PRIVAT
Fredrik Jansson blev bara 27 år.

Ett av offren blev Fredrik Jansson, 27, som dog efter att ha förgiftats av akrylfentanyl. Hans pappa Tommy tycker att det är bra att bröderna dömdes – och menar att det viktigaste är att se till att inte fler unga människor dör av fentanylanvändande.

– Jag hoppas att man kan få till en strängare lagstiftning kring det här, där man kan klassificera hela drogfamiljer istället för som det ser ut nu, säger Tommy Jansson.

Han säger att han blev lättad över domen – även om han hoppats på strängare straff.

– Det har varit en jobbig tid och i och med den här processen är det mycket som har rivits upp, sorgearbetet blir galet och man får liksom inte sörja på sitt sätt. Det har varit en jobbig tid samtidigt som det varit viktigt med att gå till botten med det här, säger Tommy Jansson.

Över 100 döda förra året

När bröderna sålde fentanylanalogerna var de inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika och de anser därför att de inte gjort sig skyldiga till något brott.

Fentanyl är egentligen ett starkt smärtstillande medel man använder inom vården men genom olika nätdrogsvarianter av fentanyl har den flyttats till den illegala marknaden och enligt experter är fentanyl väldigt svår att dosera - förra året beräknas över 100 personer av fentanylanaloger, enligt rättsmedicinalverket.

Det tar dock tid innan en ny fentanylanalog kommit ut på marknaden tills analogen klassas som narkotika eller som hälsofarlig vara. Tommy Jansson hoppas att lagstiftningen kring detta ändras.

– Det måste till en hårdare lagstiftning. Man borde familjeklassa de här drogerna då det är extremt farliga, säger Tommy Jansson.

Döms till fängelse

Nu döms bröderna för vållande till annans död.

Den äldre av bröderna, 34 år gammal, döms till fängelse i 5 år och 6 månader. Den yngre, 24 år gammal, döms till fängelse i 4 år.

Den äldste brodern döms dessutom för bokföringsbrott, övergrepp i rättssak, vårdslöshet med narkotika och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Den yngre för vårdslöshet med narkotika, ringa narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Enligt informationen på brödernas hemsida har fentanylanalogerna sålts för ”forskningsändamål” och inte personlig konsumtion. Tingsrätten bedömer dock att de sålts som missbrukspreparat och att bröderna varit medvetna om att de som köpt fentanylanalogerna ”avsett att använda dem i russyfte”.

Enligt domen framgår det bland annat genom att preparaten nästan uteslutande sålts till privatpersoner och i nässprejsflaskor. Tingsrätten har också bedömt att bröderna:

”Varit medvetna om att fentanylanaloger är mycket farliga och medför risk för att användaren dör.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Missbruk