Edvin, 24, mördade Tor och Ann-Christine i Mantorp

avEric Tagesson, Johanna Rapp

24-årige Edvin är skyldig till dubbelmordet på Ann-Christine och Tor Lekander, anser Linköpings tingsrätt.

Nu visar den rättspsykiatriska undersökningen att 24-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

1 av 5 | Foto: Stefan Jerrevång
Edvin, 24, dödade Tor och Ann-Christine Lekander

62-åriga Ann-Christine och 70-årige Tor Lekander mördades på sin gård utanför Mantorp i Mjölby kommun, i juni förra året. Morden beskrivs för en ren avrättning, de hade både tejpats fast och utsatts för knivvåld – både tejpningen och knivskärningen var enligt förundersökningen dödande.

Efter 96 dagar anhölls en 24-årige småbarnspappa, som spårats tack vare den speciella kombination av tejpköp: en eltejp tillsammans med en 50 milimeter bred silvertejp. Till slut lyckades man identifiera 13 personer som gjort inköpen. En av dem var den 24-årige mannen, tidigare ostraffad. Polisen topsade mannen och hans dna stämde överens med spår som säkrats på brottsplatsen.

Nekar till mord

Själv har 24-åringen hela tiden nekat till att han mördat Tor och Ann-Christine Lekander, även om han medger att han varit på platsen. Han erkänner också att han tagit ut 15 000 kronor från deras bankomatkonto, något som polisen pressat 24-åringen på i förhör:

– 7 500 kronor per person. De fick plikta med sina liv, ett människoliv: 7 500. Sedan har du ju haft utgifter för att du har fått åka till Mantorp, du har köpt saker så det är ju inte ens så mycket pengar du fick ut i facto. Var det värt det här? undrar en av förhörsledarna när de hör 24-åringen.

– Inga kommenterar, svarar 24-åringen.

Polisen har inte hittat någon som helst koppling mellan 24-åringen och det mördade paret - de valdes ut av slumpen.

Rättspsykiatrisk undersökning

I början av mars meddelade Linköpings tingsrätt att 24-åringen är skyldig till dubbelmordet och även till bedrägeri. Men man fastställde inte något straff, utan beslutade att han först skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Nu är undersökningen klar och den konstaterar att Edvin, 24, inte begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och inte heller i dag lider av en sådan.

Därmed kan han dömas till fängelse.

Dubbelmordet i Mantorp – detta har hänt 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM