17-åringen efter attack på skolan: ”Då ska han dö”

Publicerad 2018-05-02

Efter misshandeln av en skolkamrat på Enskede gårds gymnasium skickade 17-åringen meddelanden till en kompis:

”Jag ska skära han” och ”Då ska han dö”, skrev han.

Två månader senare misstänks han ha mördat Mahmoud Alizade med flera knivhugg i ryggen.

På onsdag inleds rättegången mot 17-åringen som står åtalad för att ha mördat Mahmoud Alizade, 17, på Enskede gårds gymnasium på Lucia förra året. Själv nekar 17-åringen till brott, vilket han gjort hela tiden.

17-åringen åtalas även för ringa narkotikabrott och två fall av misshandel, varav den ena misstänks ha ägt rum i samband med attacken av Mahmoud Alizade. Den andra misshandeln skedde enligt åtalet i början av oktober, när 17-åringen misstänks ha slagit en annan elev i ansiktet.

Han nekar även till den händelsen, men enligt förundersökning skickade han meddelanden till en kompis efter misshandeln där han beskrev hur han utdelat tio slag:

”Han satt med sina grabbar sen kommer jag bakifrån och slår”, skriver han till vännen enligt förundersökningen.

Han berättade också hur det kändes:

”Hade ont i händerna efter”, skriver han.

Möte med rektorn

I meddelandena diskuterar de också eventuella straff och sanktioner från skolan, där han berättar hur han blivit inkallad på ett möte med rektorn och undrar hur länge vänner tror att han kan bli avstängd.

– Hoppas en månad gratis lov, skriver 17-åringen.

Enligt förundersökningen skriver han också att offret måste ”skäras” om han tvingas betala skadestånd och:

”Då ska han dö”.

Drygt två månader senare misstänks han ha attackerat Mahmoud Alizade med flera knivhugg, varav tre träffat Alizade i ryggen. Enligt förundersökningen ska kniven ha lämnats kvar i ryggen efter attacken. 17-åringen greps senare, narkotikapåverkad, en bit från skolan när han gömde sig i en trapp vid en husvägg.

Inget motiv

Polisen har inte kunnat hitta något motiv till mordet på Mahmoud Alizade, som av vänner beskrivs som en snäll person som jobbade hårt med skolan och engagerade sig för ensamkommandes rättigheter.

– Jag kan inte ge ett svar på varför det hände. Vi har verkligen lagt ner tid och utredningskraft på att få fram ett motiv men vi har inte kunnat nå dit helt enkelt, säger åklagare Sara Engelmark.

17-åriga Mahmoud Alizade kom till Sverige som ensamkommande för drygt två år sedan. Hans vänner har tidigare berättat att han tyckte om att spela fotboll och att han trivdes bra här, bortsett från saknaden efter mamman.

– Han kom hit för att skaffa sig en ljusare framtid. Han pratade mycket om sin mamma. Han saknade henne och längtade efter att återförenas, sa Morteza, vän till Mahmoud i samband med mordet.

Rättegången mot 17-åringen inleds den 2 maj och är planerad att pågå i fem dagar. Förhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.

Följ ämnen i artikeln