Skolattacken i Trollhättan

Polisen: Han skyllde sina misslyckanden på invandringen

Av: 

Victor Stenquist

Eric Tagesson

KRIM

Under utredningen har polisens gärningsmannaprofilgrupp granskat Anton Lundin Pettersson.

De konstaterar att han planerat och ”konkret förberett” gärningen i två veckors tid.

”Han väljer ut platsen, vapen, klädsel och musik. Han klipper sig, begär ledigt från praktikplatsen, gör slut på sina pengar, skriver ett avskedsbrev och lägger fram sina arbetskläder och passerkort.”

När Anton Lundin Pettersson klev in på Kronanskolan på morgonen den 22 oktober var han väl förberedd. Skolan hade han valt med omsorg, och bland annat kontrollerat när höstlovet skulle infalla. Han hade skaffat sin förklädnad, en uniformsliknande klädsel, hjälm från andra världskriget och en svart plastmask som täckte ansiktet. Och han hade skaffat vapen – minst ett svärd och en stor kniv hade han med sig.

Inte politiskt engagerad

Vid gärningsmannaprofilgruppens granskning har inte framkommit att Anton Lundin Pettersson haft något politiskt engagemang – han har inte varit engagerad i något parti.

Däremot har han "konsumerat och sparat ner bild- och filmmaterial" som har ett innehåll som på olika sätt uttrycker rasism, islamofobi och nazism.

– När vi tittat på hans dator ser vi att han är väldigt intresserad av andra världskriget, Hitler och Waffen-SS. Han besöker sidor och sparar ner bilder som har med främlingsfientlighet att göra, säger Sten Rune Timmersjö, chef vid grova brott hos länskriminalpolisen.

Gärningen har, skriver utredarna, ett tydligt hatbrottsmotiv:

"Det är tydligt att Anton valt ut skolan Kronan utifrån hans kännedom om att där fanns en hög representation av personer med invandrarbakgrund".

"När han genomför brottet framgår det att han väljer sina offer utifrån att han uppfattar dem som personer med invandrarbakgrund".

Mindre barn och kvinnor ska ha undvikits skada, enligt Sten Rune Timmersjö.

– Det är människor med utländsk bakgrund som han har gått på. Men förutom de två lokalvårdarna som jagades har han inte gett sig på kvinnor eller småbarn, säger Timmersjö.

Motivet rasistiskt

Slutsatsen som utredarna drar är alltså att motivet är rasistiskt.

"Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrarbakgrund har blivit kollektivt medskyldiga i detta."

Den utlösande faktorn kan, skriver utredarna, ha varit att han inte fått fast anställning på den plats där han haft sin praktik.

– Han hade den 6 oktober fått besked att han inte skulle få fortsätta. Sedan kan vi se att han började sin planering och började beställa saker 8 oktober, säger Sten Rune Timmersjö.

Kan hans svårigheter i arbetslivet varit en utlösande faktor?

– Ja, han kan ju ha känt sig misslyckad som inte lyckas få ett fast arbete.

Några dagar efter det beskedet började han planera sin gärning. Dagen efter att han mördade tre personer skulle varit hans sista på praktiken.

Han förefaller, skriver utredarna, ha agerat helt ensam. Både vid planeringen och genomförandet.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

SE OCKSÅ

Författaren hade föreläsning när skolmördaren sköts utanför

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Skolattacken i Trollhättan

LÄS VIDARE

Attacker i USA-skolor i över 50 år bo Det är dödligaste skolmassakern någonsin 

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolattacken i Trollhättan

Polismyndigheten

Trollhättan

Skoldådet i Trollhättan

Rasism

Brott

Andra världskriget