”Jag satte mig på en bänk och bara grät”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler vittnar om övergrepp under festivalen

1 av 2

Mitt i publikhavet på gratisfestivalen We are Sthlm kände Lina, 15, händer under sina shorts.

Föräldern Peter möttes av totalt kaos när han skulle hämta sin dotter.

Och Symphony, 16, blev omringad av ett tafsande killgäng.

– Varför kan inte jag få stå och kolla på en konsert utan att behöva råka ut för övergrepp?

Sedan det blev känt hur tjejer blev sexuellt trakasserade under gratisfestivalen We are Sthlm i somras – och att polisen mörkade det – så har flera drabbade kontaktat Aftonbladet.

Nu 16-åriga Lina var bara 15 år när hon 2014 besökte gratisfestivalen We are Sthlm för att se gruppen Panda da Panda.

– Det var bara killar i publikhavet. Nästan genast började folk att tafsa. En kille körde in sin hand innanför mina shorts.

”Jag bara grät”

Lina berättar hur hon försökte slå bort händer som greppade och tog – men varje gång hon vände sig om möttes hon bara av ett hav ansikten och visste inte vem som precis rört henne.

– Under en timme blev jag tafsad på kanske tjugo gånger. Jag vet inte vem som gjorde vad men det var killar och män i alla åldrar, några såg så unga ut som 12 år.

– Till slut trängde vi oss ut och jag satte mig på en bänk och bara grät. Jag har aldrig känt mig så kränkt. Jag började tänka saker som: varför hade jag shorts på mig? Och det är inte okej att jag ens ska behöva tänka så, säger hon.

Hon anmälde aldrig.

– Jag visste inte vem jag skulle anmäla, jag visste inte vem som varit på mig. Det var så obehagligt.

Lina önskar att det efter festivalen 2014 hade kommit ut information om vad som hänt, så att unga tjejer inte skulle ha behövt drabbas nästa sommar.

– Då kanske de som gör det här hade tänkt: oj, de har koll på oss.

”Skrattade mig i ansiktet”

Symphony, 16, som var på We are Sthlm sommaren 2015 med sina vänner, vittnar om liknande händelser.

Hur hon bara ville se artisterna på scenen men istället fick fly Kungsträdgården på grund av alla övergrepp.

Symphony, som tillsammans med sina föräldrar valt att med namn och bild berätta vad hon råkade ut för, omringades av killar i 17-årsåldern som tog på hennes kropp.

– Hur många gånger jag än skrek "sluta" skrattade bara den här killgruppen på tio killar mig rakt upp i ansiktet, säger hon.

Symphony säger att hon blev rasande när såg skriverierna i media.

– Varför kan inte jag få stå och kolla på en konsert utan att behöva råka ut för övergrepp?

”Min dotter vill aldrig dit igen”

Hon kritiserar även säkerheten runt festivalen.

– Det fanns inga vakter runt omkring oss, utan dom stod bara på sidorna. De borde ha ordnat så att säkerhetsvakterna stod utplacerade på mer tillgängliga ställen. Det fanns inte ens chans för mig att kunna tala med en vakt när det hände, utan jag behövde skrika för att ens få en blick från en vakt.

Peters dotter var också en av alla som besökte festivalen i somras.

När han skulle hämta henne och hennes vänner möttes han av kaos.

– Vi såg folk som drog i tjejer och betedde sig jäkligt illa. Våra barn som var där kände sig väldigt hotade och min dotter, och även hennes killkompisar, sa att de aldrig kommer att gå dit igen.

Peter hade aldrig låtit sin dotter besöka festivalen om han vetat att den här formen av övergrepp hänt där förut, säger han.

– Man skulle ha rapporterat om det då det hände, om allt elände och bråk och trakasserier. Det är självklart, säger han.

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger om kritiken:

– Det är förfärligt att unga människor inte ska kunna röra sig i det offentliga rummet. Det är förfärligt att det händer och att polisen inte kan skydda. Vi har ett informationsansvar och vi ska vara brottsförebyggande och trygghetsskapande, och om vi inte har lyckats föra ut den här kunskapen, vilket vi inte har, då har vi misslyckats.

Publicerad: