112 personer mördades i fjol

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor ökning av dödligt våld visar ny rapport från Brå

112 personer.

Så många föll offer för dödligt våld i fjol i Sverige.

Framförallt ses en stor ökning av mord i västra Sverige.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

I dag kom Brottsförebyggande rådets rapport om konstaterade fall av dödligt våld.

Den visar bland annat att det under 2015 mördades 112 personer i Sverige.

Det är ökning med 25 fall jämfört med år 2014.

– Man ska inte dra för stora slutsatser på variationer från ett år till ett annat på en sådan här ändå liten brottskategori. Man har sett så här stora variationer även tidigare. Det kan vara en blandning av rena tillfälligheter med ovanligt många dubbel- och trippelmord som i fjol och en fortsättning av en ökning av våld i kriminella konstellationer i storstäderna, säger Sven Granath, kriminolog och utredare på Brå, Brottsförebyggande rådet.

Gick till attack på Ikea

Den höga siffran beror bland annat på att det under 2015 inträffade flera dubbel- och trippelmord. Antalet offer i ärenden som innehöll flera fall av dödligt våld mer än fördubblades under året, från 10 till 22 offer, jämfört med året innan.

Den 22 oktober gick Anton Lundin Pettersson, 21, in på Kronans skola i Trollhättan. Han högg ner fyra personer. Tre av dem dog av sina skador.

Den 10 augusti dödades en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son när Abraham Ukbagabir gick till attack med en kniv från Ikeas porslinsavdelning på Erikslunds shoppingcenter i Västerås.

Den 7 mars hittades tre personer ihjälskjutna i Uddevalla. Två bröder, Martin och Mark Saliba, dömdes nyligen till livstids fängelse för morden.

Ökning i väst

Något som rapporten visar är att det ifjol främst var män som föll offer för dödligt våld, och att det var bland männen som den största ökningen av offer ses.

År 2015 var offret i 26 procent av fallen en kvinna och i 74 procent av fallen en man.

I närmare en tredjedel (29 %) av de konstaterade fallen av dödligt våld 2015 användes skjutvapen, vilket är en något lägre andel än 2014 (32 %).

Användningen av skjutvapen i fall av dödligt våld låg fram till mitten av 2000-talet på omkring 20 procent. Den senaste femårsperioden har andelen varit i genomsnitt 28 procent.

Rapporten visar även att 71 procent av morden 2015 anmäldes i någon av storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd.

Störst ökning kan ses i region Väst, där antalet fall mer än fördubblades, från 14 fall (2014) till 34 fall (2015).

Våldsspiral

Robert Karlsson, chef vid utredningsenheten i region Väst, har tidigare sagt att regionen drabbats av flera gängkrig med dödlig utgång.

–  Vi ser en våldsspiral med fler motiverade gärningsmän som är beredda att använda dessa kraftiga vapen. Många av dem är tidigare dömda för grova brott.

De senaste tio åren har antalet fall av dödligt våld varierat mellan 68 och 112 fall per år.

Men sedan Brå började sina mätningar på 1990-talet har utvecklingen av det dödliga våldet uppvisat en nedåtgående trend.

Det som sticker ut under senare år är, enligt siffror från Socialstyrelsen, att en högre andel skjuts till döds. Även antalet skottskadade har ökat.

Mördades i joggingspåret

Dödligt våld där gärningsman och offer inte känner varandra sedan tidigare är mycket ovanligt.

Men i fjol mördades tre kvinnor i vad som beskrivits som vansinnesdåd med sexuella motiv av män de inte kände:

• 17-åriga Lisa Holm som mördades i Kinnekulle den 7 juni i fjol,

• 21-åriga Ida Johansson som mördades i ett joggningspår i Upplands Väsby den 5 augusti.

• Och mordet den 3 oktober på Dusica Vecanski, 60, i Klippan.

– Det är en ännu mindre brottskategori så där får tillfälligheterna ännu större utslag. Det behöver absolut inte tyda på något trendbrott alls, säger Sven Granath.

Publicerad: