Tänkte bygga självmordsbomb – döms till fem års fängelse

1 av 10
KRIM

20-åringen ville bli en martyr.

Han köpte en tryckkokare, stålkulor och aceton i syfte att tillverka en självmordsbomb.

I dag kom domen i det ovanliga målet: fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott.

Domen föll i dag i Attunda tingsrätt.

Rätten anser det bevisat att 20-åringen köpte tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och flera andra föremål i syfte att tillverka en självmordsbomb.

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn.

Attunda tingsrätt anser även att den tyngsta bevisningen är beslagtagna föremål och instruktioner om bombtillverkning och propaganda från IS som mannen har haft tillgång till.

Oroliga anhöriga

Det var i april som den 20-årige mannen åtalades.

Hans avsikt misstänks ha varit att tillverka en självmordsbomb och att bli martyr.

Bomben tror man att han skulle han spränga i Sverige men utredningen har inte kunnat visa var och när han planerade att slå till och själv har mannen nekat till brott.

Misstankarna mot 20-åringen väcktes efter att oroliga anhöriga hört av sig till polisen.

20-åringen, som av personer nära honom beskrivs som en snäll men socialt mycket ensam ung man, hade plötsligt börjat förändras och bli allt mer nedstämd.

Samtidigt började han, som aldrig tidigare varit religiös, att intressera sig för religion och de åsikter han uttryckte blev allt mer radikala.

Ville dö i Guds namn

Mannen sa att han ville dö i Guds namn, pratade om att ansluta sig till terrororganisationen IS och att spränga sig själv och de som är emot terrorgruppen.

20-åringen var innan han greps arbetslös och bodde hemma.

Han hade inte fullgjort en lärarutbildning han tidigare påbörjat och funderade allt mer på vad han skulle göra.

– Han vill dö och hamna i paradiset och där behöver man inte ha något cv eller göra sig fin för arbetsgivaren. Och då, då tänker jag att det här liksom, det handlar om hans dåliga mående. Han vill inte leva längre, säger mannens mamma i förhör.

Köpte tryckkokare

Vid två tillfällen försökte 20-åringen enligt åtalet ansluta sig till terroristorganisationen IS men blev avvisad från Turkiet.

När det även visade sig att han köpt ingredienser för att tillverka en bomb – aceton, stålkulor och en tryckkokare – tvingade hans pappa honom att slänga allting och 20-åringen greps.

Han har suttit häktad sedan den 11 februari.

Själv nekar han till brott.

Han förnekar inte att han köpt ingredienserna. Övervakningskameror har fångat honom då han på förmiddagen den 12 januari köpte en tryckkokare på Ikea i Barkarby, liksom när han dagen efter köpte julgransbelysning och batterier på Kjell & Company och två dagar senare när han inhandlade tre förpackningar stålkulor på Jula i Barkarby.

”Det är inget seriöst liksom”

Men 20-åringen säger att han behövde tryckkokaren för att laga kyckling och acetonet för att rengöra saker.

– Jag tänkte inte använda de där grejerna till något brott, säger han i förhör.

20-åringen uttrycker sig kortfattat i polisförhören och vill inte svara på varför han bland annat laddat hem dokument med instruktioner om hur man tillverkar bomber och hur man går till väga för att bli en martyr.

Han säger att hans familj oroat sig i onödan och att anklagelserna mot honom är grundlösa.

– Alltså, jag har sagt en del saker som gör dem oroliga men inget är seriöst liksom.

– Jag är inte en farlig person.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott