Polisen har letat i två år – kropp hittad gömd på tomten

KRIM

Misstankarna om mord har stärkts

Foto: Joakim Eriksson/Agena

I över två år har polisen letat efter den försvunna torpägaren – utan ett enda spår.

I går hittades en kropp på tomten och nu misstänker man att den 86-årige mannen har mördats.

– Den här kroppen låg förvarad på ett sätt som gör att personen inte kan ha dött naturligt, säger Lena Matthijs på polisen.

Det var på tisdagseftermiddagen som polisen larmades till ett torp utanför Svenljunga, söder om Borås, om ett misstänkt mord. Man höll på att städa igenom torpet eftersom ägaren varit försvunnen i över två år när man hittade en död person.

Enligt polisens områdespolischef Lena Matthijs hittades kroppen gömd och därför har misstankarna om mord stärkts.

– Den här kroppen låg förvarad på ett sätt som gör att personen inte kan ha tagit sitt eget liv eller dött naturligt, säger Lena Matthijs.

Borta sedan 2014

Man kan ännu inte säga hundraprocentigt om det är kroppen efter den försvunna 86-årige mannen som hittats. Men mycket tyder på det. Senaste gången någon såg honom vid liv var i maj 2014 och polisen sökte efter mannen flera gånger under året.

Drygt ett år senare, när snön hade försvunnit, hjälpte sökorganisationen Missing People till vid en stor sökinsats.

– Vi sökte vid torpet och i sjön, men vi hittade ingenting. Vi försökte lyfta på så mycket bråte som möjligt, säger Susanne Espling, verksamhetsansvarig i Missing People Sjuhärad.

Hon beskriver mannen som lite av en enstöring, som gärna höll sig för sig själv. Polisen har sökt vid torpet flera gånger, utan att hitta något.

– Det har gjorts omfattande sökinsatser efter den här personen, utan att hitta honom där, säger Magnus Dahl, spaningsledare vid polisen.

Han vill inte kommentera var och hur kroppen hittades.

”Motivbilden avgörande”

Det finns i nuläget inget känt motiv till misstänkta mordet.

– Vi jobbar efter olika teser, men att hitta motivbilden är helt avgörande för den här utredningen, säger Lena Matthijs.

Det finns inga uppgifter om att det skulle ha funnits någon hotbild mot mannen. Polisens tekniker arbetar fortfarande på brottplatsen.

– Undersökningen kommer nog att fortsätta till imorgon eftermiddag, säger Magnus Dahl.

Det är svårjobbat för polisen eftersom man hunnit tömma stora delar av huset, vilket kan ha röjt eventuella spår efter gärningspersonerna.

Ingen gripen

Dödsorsaken är inte fastställd ännu. Lena Matthijs kan därför inte utesluta att mannen dött av annan anledning än mord, men i så fall har någon flyttat och placerat kroppen där den hittades.

– Ett brott har begåtts, säger hon.

Ingen är gripen för det misstänkta mordet och polisen har inte heller någon misstänkt. Den döde mannen är inte känd av polisen sedan tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM