Rakhmat Akilov bröt mot förbud – pratade med morddömd

KRIM

I Kronobergshäktet hålls terrormisstänkte Rakhmat Akilov isolerad från de andra intagna.

Men enligt Aftonbladets uppgifter har han brutit mot detta – och på rastgården har han pratat med en livstidsdömd mördare.

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Jenny von Alten, chef på Kronobergshäktet.

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov har vid upprepade tillfällen misskött sig inne på Kronobergshäktet där han sitter. Bland annat ska han ha gjort ”Hitlerhälsningar” i cellen och blivit påkommen med ett vasst föremål.

Nu misstänks han dessutom för ytterligare misskötsamhet inne på häktet, enligt vad Aftonbladet erfar.

Enligt Aftonbladets uppgifter har Rakhmat Akilov noterats för olämpligt uppträdande efter att han pratat med en av tingsrätten dömd mördare som sitter på häktet i väntan på den överklagade domen.

De ska ha pratat med varandra när de båda rastades på varsin gård för den dagliga promenaden – något som inte är tillåtet för någon av männen då de inte får ha kontakt med andra intagna.

Jenny von Alten, chef på Kronobergshäktet, vill inte bekräfta uppgifterna.

– Jag kan inte uttala mig om det, säger von Alten.

Hur gör ni för att säkerställa att de intagna med restriktioner inte kommunicerar med varandra?

– Vi jobbar nära klienterna hela tiden men det klart att det alltid finns sätt att kringgå ett arbetssätt och det är intagna ibland duktiga på att hitta sätt att kringgå. Men vi har personal som säger till och rapporterar om man bryter mot någonting som gäller i häktet, säger Jenny von Alten.

Dömd för mord i tingsrätten

Mannen som Rakhmat Akilov pratat med på rastgården dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för att ha knivmördat en annan man. Han har överklagat till hovrätten och inväntar nu den domen.

Den av tingsrätten dömde mördaren flyttades nyligen till Kronobergshäktet. Enligt hans försvarsadvokat var det praktiska skäl som låg bakom flytten. Försvarsadvokaten säger att han inte hört talas om att hans klient talat med den terrormisstänkte Rakhmat Akilov.

”Allt noteras”

Inte heller Rakhmat Akilovs försvarare Robin Söder känner till att hans klient ska ha pratat med den av tingsrätten dömde mördaren.

– Ingen aning faktiskt. Men däremot tror jag att rastgårdarna ligger så att man kan skrika hej eller så till varandra. Och i hans fall tror jag att allt noteras, så om han har skrikit något lär de väl ha noterat det, säger Söder.

Förra veckan åtalades Rakhmat Akilov för terrorattacken på Drottninggatan förra året. Nästa vecka inleds rättegången mot honom.

 

LÄS OCKSÅ: Terrorns offer – sekunderna som förändrade deras liv

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Kronoberg

Borås

Göteborg