Bålsta

Mystisk båtman utanför stridsledningscentral – Säpo informerade

Militärer fick ingripa

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

En utländsk medborgare i båt dök i dag upp vid en stridsledningscentral, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han kunde gripas på det militära skyddsobjektet – och Säkerhetspolisen har informerats.

– Det rubriceras som brott mot skyddslagen, säger Pontus Sandulf på polisen.

Försvarsmaktens stridslednings- och luftbevakningscentral (Stric) ligger utanför Bålsta och är klassad som ett militärt skyddsobjekt. Något som innebär att det är förstärkt skydd runt anläggningen, där bland annat flygvapnet sysslar med övervakning av Sveriges luftrum.

På söndagen tog en man sig in i militärbasens skyddade vattenområde med en båt och närmade sig byggnaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Militärer och skyddsvakter ska då ha gjort ett ingripande och omhändertagit personen.

– Jag kan bekräfta att händelsen inträffat och att personen är överlämnad till polisen, och när det sker så följer en polisutredning. Det är i övrigt mycket sekretess, säger Fredrik Helmertz, jourhavande kommunikatör på Försvarsmakten.

Polisen bekräftar att de ryckt ut till ett skyddsområde under dagen, men är i övrigt förtegna.

– När det gäller sådana saker kan jag bara säga att vi på en plats i regionen har gripit en person för att ha beträtt ett skyddsområde, det skedde odramatiskt, säger Pontus Sandulf, vakthavande befäl på polisens ledningscentral.

Samverkar med Säpo

Mannen är gripen misstänkt för brott mot skyddslagen. Enligt Aftonbladets uppgifter är han i 50-årsåldern och utländsk medborgare.

Säkerhetspolisen har informerats om händelsen.

– Ja det gör man alltid, men i det här fallet kan jag inte säga när det har gjorts. Vi samverkar alltid med de i sådana lägen eftersom de kan vara intresserade av sådant. Men det är polisens ärende, säger Pontus Sandulf.

Aftonbladet har sökt Säpo. Presschefen Karl Melin kan inte uttala som om ärendet, men uppger:

– I generella termer kan jag säga att vi alltid har ett nära arbete med Polismyndigheten. Om det i ett senare skede är en fråga för Säkerhetspolisen och någonting som berör vårt verksamhetsområde, då är det sådant som kommer ut i ett senare skede.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Bålsta

Försvarsmakten

Säpo

Brott