Nya attacker efter polisens krafttag mot kriminella i Märsta

Polisen: Vi kommer inte backa en millimeter

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-11-14

Polisens krafttag mot Märstanätverket har utlöst motangrepp från kriminella.

Stora drog- och vapentillslag besvaras med bilbränder och attacker mot kommunens byggnader.

– De vill skapa rädsla men varken vi eller kommunen kommer backa en millimeter, säger Martin Wallin, samordnare mot grov organiserad brottslighet i Sollentuna lokalpolisområde.

Den 4 november greps en man i 40-årsåldern i en bostad i Märsta, misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. I samband med insatsen beslagtogs narkotika till ett värde av mer än två miljoner kronor.

Tillslaget var ett av flera ingripanden mot det kriminella nätverket i orten norr om Stockholm. En vecka senare var det dags igen. Ett 30-tal poliser och två hundpatruller sökte i onsdags igenom ett område i jakt på vapen och droger kopplade till Märstanätverket. I insatsen beslagtogs både vapen och droger i form av marijuana, kokain och hasch. Enligt Aftonbladets uppgifter rörde det sig om en pistol och flera magasin, samt droger i förpackningar, troligtvis tänkta för försäljning.

– Vi vet att kriminella individer och nätverk ofta gömmer narkotika och vapen i den offentliga miljön, säger Martin Wallin, samordnare mot grov organiserad brottslighet i Sollentuna lokalpolisområde.

– Därför sökte vi i trapphus, garage, terräng och på sådana platser där vi tror att vi kan hitta saker, i syfte att få bort narkotika och vapen från gatan. Och det vi trodde att vi skulle hitta – narkotika och vapen – hittade vi också.

Insatsstyrkan slår till mot misstänkta vid ett tillslag i Märsta.

En gripen – en efterlyst

I samband med tillslaget, som rubriceras som grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, greps en 22-årig man och en 21-åring är efterlyst, enligt Aftonbladets källor.

– Det skedde frihetsberövande, bekräftar Martin Wallin. Men där vill jag inte gå in på antal och så i nuläget. Där behöver utredarna få jobba i lugn och ro.

Sedan i mars har polisen i Sollentuna tillsammans med Sigtuna kommun och andra samhällsaktörer tagit krafttag mot områdets organiserade brottslighet. Med ökade resurser har polisen jobbat med spaning, förhör och underrättelse – och ökad synlighet. Det rör sig inte om några gängkonflikter utan om en gruppering, enligt Martin Wallin.

– Sedan utesluter vi ju inte att det kan finnas individer kopplade till andra kriminella nätverk.

Indraget socialbidrag

Enligt Aftonbladets uppgifter har insatsen från lokala myndigheters sida bland annat handlat om att dra in socialbidrag till kriminella och deras familjer.

– Vi trappar upp våra insatser mot det här kriminella nätverket men samtidigt så kräver vi då att exempelvis kommunen också gör sin del, säger Martin Wallin.

– Och det kan ju exempelvis vara att man ser över vem som får försörjningsstöd.

Men de senaste veckorna har insatserna mötts av motstånd – i form av skjutningar, bilbränder, attacker mot polisbilar, skadegörelse och försök till mordbrand, enligt polisen.

– De första reaktionerna på det här såg vi helgen vid månadsskiftet, säger Martin Wallin.

Det var då en kula sköts mot fönstren på ett så kallat trygghetscenter i Märsta centrum, där bland annat säkerhetspersonal, polis räddningstjänst och skuldrådgivare arbetar. Ingen kom till skada och kulan, som satt i ett fönster, upptäcktes först senare.

– Då hade vi kört en lång insats med hög närvaro och mycket kontroller. Och efter det så såg vi att det började hända saker.

32 bilbränder på en vecka

Förra veckan eldades det totalt i 32 bilar i Märsta, enligt Aftonbladets uppgifter. Det bedöms som ett svar på polisens aktioner.

Natten till lördagen den 7 november brann tolv bilar, på tre olika platser. Samma natt punkterades en polisbils däck och en flaska med brännbar vätska – en så kallad molotovcocktail – kastades mot fasaden på Sigtunas kommunhus, som ligger i Märsta. Efter dådet, som kopplats samman med en liknande attack mot en bensinmack samma kväll, greps fyra personer.

Trots brottens allvar tycker Martin Wallin inte att det finns någon oro för invånarnas säkerhet.

– Vi pratar ett 40-tal individer i en kommun med 40 000 invånare, säger han.

– Det är inga av de här angreppen som riktats mot någon person. Det är bilar som brinner och det är tomma byggnader som man angripit på natten.

”Vi kommer att segra”

Aftonbladet har tagit del av polisens kartläggning av nätverket. 64 namn, samtliga män, uppdelade i tre grupper : ”kärna”, ”mellanskikt” och ”svans”. 15 personer utgör ”kärnan”, 36 ”mellanskiktet” och 13 ”svansen”, där några medlemmar är så unga som 16 år.

Martin Wallin är inte förvånad över motattackerna.

– De tjänar ju pengar och får makt genom att använda sig av våld och olika former av påverkan på samhället och på individer. När de känner sig pressade nu så är det ju samma metoder som tas till. Man vill visa att man är en maktfaktor och att folk ska vara rädda. Och varken vi eller kommunen kan ju backa en millimeter för det.

Snarare kommer polisen att öka sin närvaro i Märsta.

– Om samhällets myndigheter och funktioner ställer sig upp och står fast vid det så kommer vi att gå segrande ur detta. Inget kriminellt nätverk är så starkt att det kan ta den fajten.

– Sedan blir det ju i det korta perspektivet så att de här situationerna blossar upp, men vi intensifierar vårt arbete och trycker på mer och det är ju i det arbetet vi vinner mark.