Hovrättens dom efter vapenbrottet kopplat till mordet på Adriana, 12

Rappare använde mordvapnet i musikvideo

Uppdaterad 2021-12-20 | Publicerad 2021-12-16

En tappad kalashnikovpatron i ett garage avslöjade männen.

På platsen hade de spelat in en rapvideo – och poserat med en automatkarbin som två dagar senare användes för skjuta ihjäl Adriana, 12.

I dag föll hovrättsdomen i vapenärendet.

Adriana, 12, sköts till döds i Norsborg i Botkyrka natten den 2 augusti förra året.

Hon befann sig på en rastplats med sin hund när flera skott avlossades från en vit Audi. Måltavlorna var två unga gängmän som stod ett tiotal meter från flickan och undkom kulorna.

Ingen har ännu dömts för mordet på 12-åringen. Men i somras åtalades tre män, däribland en rappare, för att ha hanterat vapnet som användes vid dödsskjutningen.

Tingsrätten dömde trion till fängelse för grovt vapenbrott. Samtliga överklagade och i dag klockan 11 meddelade Svea hovrätt sin dom.

  • Rapparen fick 4 års fängelse i tingsrätten. Hovrätten fastställer domen.
  • Hans bror dömdes till 5 år och 6 månader. Hovrätten sänker straffet till 5 år.
  • Den tredjes fick 1 år och 2 månader i tingsrätten. Hovrätten skärper straffet till 2 år och 6 månader.
12-åriga Adriana sköts ihjäl på en rastplats i Botkyrka sommaren 2020.
12-åriga Adriana sköts ihjäl på en rastplats i Botkyrka sommaren 2020.

Avgörande spåret hittades av en slump

Polisen kom männen på spåren genom en musikvideo.

Efter mordet på Adriana fick polisen in tips om att Audin synts till vid ett garage i Sollentuna. När polisen åkte ut till platsen var bilen inte kvar. Däremot hittade man en patron från en AK47, en kalasjnikov.

En kriminalteknisk undersökning visade att samma automatkarbin använts vid skjutningen av flickan. Vapnet kopplades även till två mordförsök.

Trots det för utredningen viktiga fyndet visste polisen inte vem eller vilka som hanterat vapnet och lämnat kvar patronen.

Tills den numera dömda rapparen laddade upp en musikvideo på Youtube.

Senare på hösten samma år greps flera personer för en annan skjutning. Då utredarna gick igenom de misstänktas telefoner hittades bilder från musikvideon och det oklippta råmaterialet, vilket blev vägen fram till gripandet och dagens dom.

På filmerna kunde polisen se att gärningsmännen poserat med bland annat en kulsprutepistol, en revolver och det som senare kom att identifieras som mordvapnet i Adriana-fallet: AK47:an. Av filmerna framgick även att det var då man viftade med automatkarbinen som flera patroner föll ur och landade på golvet i garaget.

Musikvideon, som spelades in två dagar före mordet på Adriana, användes som bevisning mot männen.

Parallellt har utredningen kring dödsskjutningen pågått. Tre män sitter häktade misstänkta för mordet och tre jagas i Turkiet.

Här grips en misstänkt för mordet på Adriana, 12.
Här grips en misstänkt för mordet på Adriana, 12.

LÄS VIDARE