Vetlandamördaren åtalas i dag: knivhögg granne över 100 gånger

avMira Micic

Genom ett köksfönster tog sig 26-åringen mitt i natten in i sin 21-åriga grannes lägenhet och överföll henne.

Han knivhögg henne över 100 gånger, enligt polisens utredning.

Kvinnan dog av sina skador och hennes 24-åriga syster, som var på besök, blev svårt skadad.

Mannen som i dag åtalades för mord och mordförsök, hävdade att grannen stört honom under lång tid, vilket gjort honom upprörd.

26-åringen åtalas även för olaga hot mot en personal som natten det hände befann sig vid kvinnans bostad, som är ett LSS-boende i Vetlanda.

Det var natten mot 20 februari som kvinnan och hennes syster, som då var på besök, blev rädda för 26-åringen och kontaktade personalen, som då kom dit.

På vägen från bostaden mötte personalen den knivbeväpnade 26-åringen, som enligt åtalet, höll fast personalen och viftade med kniv, innan han tog sig in i kvinnans lägenhet.

1 av 3 | Foto: Mikael Fritzon/TT

Den åtalade mannen bodde granne med den 21-åriga kvinnan, sedan han flyttade in i bostadshuset i maj 2017. Enligt polisens utredning fanns osämja mellan dem sedan sommaren 2017.

Det var vid 2-tiden på natten som den 21-åriga kvinnan hittades död i sin bostad. Hon hade blivit knivhuggen ett stort antal gånger över hela kroppen. Hennes 24-åriga syster, som var på tillfälligt besök, var svårt skadad. Hennes tillstånd bedömdes som livshotande.

Utredningen visade att 26-åringen tagit sig in i kvinnans lägenhet genom ett fönster i hennes kök. De två unga kvinnorna hade då gömt sig i badrummet och försökte hålla emot, men han lyckades bryta sig in.

26-årigen greps i samband med brottet och anhölls, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Erkände dådet

Senare erkände han att han bragt kvinnan om livet samt skadat hennes syster.

Efter gripandet hävdade han att grannen stört honom under längre tid och att han kontaktat fastighetsägaren för att få hjälp. Vidare hävdade han att han inte hade fått sova på flera dagar på grund av påstådda störningar från grannlägenheten och att han var upprörd, samt ”uppgiven och desperat” när han överföll systrarna.

Polisens utredning visade att den den aktuella natten uppstod ett bråk mellan den nu misstänkte mördaren och systrarna.

Hotade personal på mordnatten

Med på platsen var även personal från LSS-boendet. Efter ordväxlingen hotades personalen med kniv, varefter gärningsmannen tog sig in i kvinnans lägenhet där han angrep de båda systrarna med kniv”, skriver åklagaren i ett pressmeddelande inför åtalet .

Den 26-årige mannen är tidigare ostraffad. Enligt en sinnesutredning som gjordes på mannen kan det vara så att han lyder av allvarligt psykisk störning. I tingsrättens handlingar står det att läsa om en man levde en ensam tillvaro i en hyreslägenhet i ett hus där det även fanns LSS-bostäder. Mannen uppgav själv att han tillbringade merparten av sin tid på nätet, där han höll på spel och videos. Mannen har tidigare jobbat som snickare, men sade upp sig från sitt jobb i höstas.

Stämningsansökan lämnades i dag klockan 11 till Eksjö tingsrätt. Enligt åtalet har han huggit den 21-åriga kvinnan ett stort antal gånger med kniv, mot kroppen och huvudet. Hon hade 130 sårskador, enligt polisen utredning.

Åklagaren yrkar på att mannen utvisas.

ARTIKELN HANDLAR OM