Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Smitare dödade cyklisten Gösta, 77, – dottern vädjar om tips

Nu vädjar dottern om tips

Av: 

Alice Törne

KRIM

Gösta Andersson, 77, var nästan hemma från sin cykeltur när han blev påkörd av en smitare på en cykelöverfart.

Gösta dog av sina skador – men bilisten körde vidare.

Nu vädjar dottern Susanne och polisen att vittnen ska träda fram så att smitaren kan åka fast.

– Hur kan man köra på annan människa och sen bara köra iväg? Det var min pappa som dog, säger Susanne Andersson.

Det var en av de där varma kvällarna den 9 maj i år, dagen innan Kristi himmelsfärd. Gösta Andersson, 77, var nästan hemma från sin dagliga cykeltur när han kom till E 18-påfarten i Jakobsberg norr om Stockholm. Där blev han påkörd på en cykelöverfart. Olyckan var så allvarlig att Gösta dog av sina skador.

– Pappa fick flera hjärnblödningar och alla revbenen var krossade. Jag och min faster höll varandra i händerna när läkaren stängde av respiratorn. Han rosslade lite, och sen var han död, berättar Susanne Andersson.

Söker skadad bil

Det har gått ett halvår sedan olyckan, och Susanne är fortfarande tagen av det som hände hennes pappa. Hur man kan köra på någon och sedan smita från platsen övergår hennes förstånd.

– Hur kan man leva med det? Att man kört på en människa, inte stannat, utan bara kört iväg? säger Susanne.

Nu vädjar både Susanne och polisen om tips från allmänheten. Var det någon som såg något? Som kanske har sett en skadad bil?

Per Knutsson är trafikpolis i Solna. Han säger att polisen har ett vittne som pekat ut en Volvo V40 från omkring år 2000 som den troliga bilen.

– Det ska vara en mörk färg på bilen, men modellen kan vara någon som liknar en v40 också, säger Per Knutsson.

Verkstadspersonal kan vara vittnen

Efter kollisionen körde bilen upp på påfarten E18 norrut mot Kallhäll.

– Med tanke på de skador som bilen fick så är det troligt att den svängde av vid Kallhäll. Men den kan också ha fortsatt det vet vi inte, säger Per Knutsson.

Han fortsätter:

– E18 var mycket trafikerad den här kvällen kvällen innan Kristi Himmelsfärd. Kanske är du en av bilisterna som sett en mörk bil, troligtvis äldre Volvo v40 med skador på framrutan runt 18:30 den 9 maj? Eller har du sett bilen stå parkerad någon annanstans? Eller är du verkstadspersonal som har reparerat en sådan här skada på någon bil? Hör av dig, uppmanar han.

Älskade cykling

Susanne berättar att cykling var pappa Göstas liv. Trots sina 77 år cyklade han tre mil varje dag och hade cyklat Vätternrundan flera gånger. Att det skulle ta slut på ett sådant här sätt kunde hon inte föreställa sig. Hon försöker trösta sig med att pappa dog när han gjorde det han älskade mest: cyklade.

– Att han fick avsluta med att cykla, tror jag var det bästa. Pappa hade inte kunnat leva utan att få vara ute i naturen. Han hade inte klarat att bli sängliggandes resten av livet, säger hon.

Vet du någonting om smitningsolyckan som dödade Gösta Andersson, 77? Kontakta Efterlyst 08-702 00 90 eller efterlyst@tv3.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Dottern Nella våldtogs och mördades: ”Jag känner hat”

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Jakobsberg