Misstänks ha sålt gift och försökt utpressa en tjeckisk minister

KRIM

Nu åtalas en doktorand för flera brott

1 av 6

Under flera år misstänks en doktorand ha stulit gift från Uppsala universitet och sedan sålt det vidare på Darknet.

27-åringen misstänks även av försökt utpressa den tjeckiska staten och fångades av övervakningskameror i en matbutik då han postade en försändelse med gift till Tjeckien.

I april greps den tidigare ostraffade 27-årige doktoranden.

Vid tillslaget fanns personal från amerikanska FBI på plats.

Och där och då började historien om den svenske doktoranden nystas upp.

I dag åtalade han för en lång rad brott: brott mot lagen om krigsmateriel, medhjälp till försök till utpressning, grov stöld och narkotikabrott.

Skickade paket till Tjeckien

Mannen har enligt åtalet under nästan tre års tid stulit från sin arbetsplats på Biomedicinskt centrum. Han har bland annat stulit kloroform, natriumacid, cyanogenbromid och det mycket starka giftet ricin som är enormt starkt och farligt.

Han misstänks sedan ha sålt gifterna vidare på internet, på nätsajter på Darknet.

I ett fall är doktoranden även misstänkt för att ha skickat ett brev med ett giftigt ämne, cyanogenbromid, som ett led i att utpressa Tjeckiens regering.

Övervakningskameror från en matbutik i Gottsunda fångade mannen då han postade paketet.

Planen var att pressa den tjeckiska staten på bitcoin motsvarande drygt fjorton miljoner kronor. Betalade de inte skulle gifter som ricin och cyanogenbromid spridas i varuhus. Men paketet med giftet kom aldrig fram till adressaten utan fångades upp av tjeckiska myndigheter.

Förnekar brott

Ett av de farliga ämnen som doktoranden haft ute till försäljning finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.

- Han har stulit preparat på sin arbetsplats på universitetet och sålt dem på den del av internet som kallas Darknet, säger kammaråklagare Henrik Söderman i ett pressmeddelande.

Polisen har även beslagtagit en mindre mängd av giftet ricin hemma hos doktoranden men fortfarande saknas en del av giftet som mannen tros ha sålt vidare via en nätsida.

Doktoranden nekar till brott.

– Han förnekar att han skulle ha sålt gift och droger på nätet eller att han skulle ha stulit från sin arbetsplats, säger hans advokat Bengt-Göran Hugoson.

Har han någon förklaring till de preparat som hittades hemma hos honom?

– Nej, han har ingen teori om hur de hittades där. Han förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Darknet

Uppsala

Brott