Mordmisstänkt gängmedlem gripen efter år på flykt

KRIM

En 28-årig man försvann i november för nästan tre år sedan.

Nu har en man gripits misstänkt för att ha mördat honom.

Både personerna ingick i samma gängkonstellation.

Bakgrunden till det misstänkta mordet, 28-åringens kropp har aldrig hittats, är slitningar inom en kriminell gruppering som bland annat kontrollerade delar av knarkhandeln i Bergsjön i Göteborg.

Krig om ledarskap

Enligt uppgift till Aftonbladet bestod gängets ledning av tre bröder, men när en av dem hösten 2013 började avtjäna ett längre fängelsestraff, och en annan åkte utomlands försökte flera av de yngre gängmedlemmarna ta över ledarskapet och våldet inom gruppen eskalerade.

Den yngsta av bröderna, som var kvar i frihet i Sverige, tog hjälp av den 28-årige mannen, som stod bröderna nära, för att behålla sin position.

Tre dagar efter att fängelsebrodern inställde sig på anstalten den 15 november försvann 28-åringen spårlöst. Polisen tror att han mördats.

Till en början rubricerades ärendet som människorov, men under våren 2014 omrubricerades ärendet till mord.

– Jag vill påstå att vi har fog för våra misstankar för mord och inte människorov, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Hon vill inte kommentera om kroppen har hittats.

Ytterligare två dagar senare misshandlades den yngsta brodern grovt av upp till tio personer när han var på väg hem från gymmet. Personerna, som var maskerade, släpade in honom i ett skogsområde och överöste honom med slag och sparkar. Tolv personer dömdes 2014 i det så kallade Bergsjömålet.

Greps i går

På måndagskvällen vid 22-tiden greps och senare anhölls en 29-årig man misstänkt för mordet. Häktningsförhandling kommer att hållas mot honom i morgon.

– Han greps i Göteborg i samband med ett annat brott, säger Ulrika Åberg.

Hon vill inte kommentera vilket brott det rör sig om.

Mannen är sedan tidigare häktad i sin utevaro för mord och grov misshandel. Den grova misshandeln hör ihop med Bergsjömålet.

I handlingar från rätten framgår i dag att misstanken gäller "mord tillsammans och i samförstånd med annan" och att misstänkta mordet ska ha skett den 18 november 2013.

– Det stämmer att min klient är gripen och det ska ha skett under lugna former, säger Ulrik Smedberg, 29-åringens försvarare.

Var häktad för ett annat mord

Var mannen befunnit sig sedan han begärdes häktad i sin utevaro december 2014 vet inte hans advokat.

– Jag hade kännedom inledningsvis var han befann sig, men de senaste två åren har jag ingen aning om, säger Smedberg.

Den gripne mannen var kort före det misstänkta mordet på 28-åringen häktad för ett annat mord, men släpptes efter att ett vittne tagit tillbaka sitt vittnesmål.

 PLUS:  Olösta mordfall

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott