Källa: Sannolikt att han slår till igen

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MIKAEL NILSSON
På kort tid har flera överfallsvåldtäkter ägt rum runt om i länet och de gäckar polisen. Enligt uppgifter till Aftonbladet har man nu tillsatt en särskild utredningsgrupp som ska försöka lösa vågen av våldtäkter.

Flera unga och barn i Malmö har under kort tid utsatts för grova våldtäkter av för dem helt okända män.

Signalementet som offren gett av gärningsmännen är kusligt lika – och en gärningsmannaprofil visar att det är hög sannolikhet att våldtäktsmannen, eller våldtäktsmännen, kommer att slå till igen.

– Man jobbar mot klockan, uppger en källa till Aftonbladet.

Än är det oklart om det handlar om en gärningsman eller flera som överfallsvåldtagit barn och unga i Malmö med omnejd under den senaste tiden.

Polisen vet i nuläget inte säkert hur många fall de har att jobba med. De vet bara att överfallen är grova och att de har skett utomhus av en för offren helt okänd gärningsman. Situationen är så allvarlig att man satt ihop en en särskild utredningsgrupp för att försöka lösa vågen av överfallsvåldtäkter, vilket Aftonbladet tidigare avslöjat.

Har gett signalement

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera av offren ha kunnat ge ett signalement på den som överföll dem, och signalementen från de olika våldtäkterna överensstämmer på många punkter – vilket får polisen att misstänka att samma gärningsman kan ha slagit till flera gånger eller att det är flera gärningsmän med liknande utseende.

Polisen har även kopplat in gärningsmannaprofilgruppen i ärendet.

De åtta experterna i gärningsmannaprofilgruppen reser runt i hela landet för att hjälpa till med utredningar av grova våldsbrott och kopplas in i särskilt komplicerade fall.

Gärningsmannaprofilgruppen analyserar skador på offer och vilka risker gärningsmannen tagit för att begå brottet. Med hjälp av bland annat den informationen kan de ta fram en gärningsmannaprofil med hypoteser om gärningsmannens mest troliga egenskaper och motiv, för att hitta en möjlig misstänkt.

”Jobbar mot klockan”

Enligt uppgifter till Aftonbladet visar den analys som gärningsmannaprofilen som gjorts i Malmöområdet att det är hög sannolikhet att han eller de kommer att slå till igen.

– Det här innebär ju att man jobbar mot klockan på ett annat vis, och man planerar att sätta in stora resurser för att lösa detta, säger en källa till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE