Våldsbrott

Han yxmördade styvdottern – får 18 års fängelse: ”Ren avrättning”

Av: 

Evalisa Wallin

Johanna Rapp

KRIM

Han attackerade styvdottern med flera yxhugg – när mamman och lillasystern befann sig i rummet bredvid.

Trots att kvinnan fördes till sjukhus med ambulanshelikopter gick hennes liv inte att rädda.

Nu döms den 36-årige mannen till 18 års fängelse samt utvisning för mordet utanför Sunne i maj.

– Jag tycker att det fanns utrymme att döma till livstid, särskilt med tanke på att det handlar om en ren avrättning, säger åklagare Per Svensson.

Familjen hade under dagen jobbat i trädgården vid bostaden på den lilla orten utanför Sunne den 21 maj i år och det var efter middagen som den 36-årige mannen ska ha gått till attack mot den 21-åriga styvdottern. Han ska ha huggit henne i huvudet med en yxa flera gånger, och efter några dagar på sjukhus avled kvinnan.

– Det blöder jättemycket, det blöder så här explosion ur näsan som hon blöder sönder, säger systern i larmsamtalet.

Mannen greps i anslutning till dådet och har sedan dess suttit häktad. Han har under polisutredningen sagt att han och styvdottern inte kom överens under tiden före dådet. Men något motiv till varför han hugger henne i huvudet har mannen enligt åklagaren inte kunnat ge. De andra anhöriga har i polisförhör uppgett att den 21-åriga kvinnan kritiserade styvpappan för att han inte hjälpte till hemma.

Chock för familjen

Den dödade kvinnans mamma hade under ett antal år haft en relation med mannen. Under polisutredningen har det framkommit att han värnade om den mördade kvinnan och hennes lillasyster, trots att han inte var biologisk pappa till någon av dem.

I polisförhör har dock mannen uppgett att han kände sig hotad av kvinnan.

– Ja, jag va i fara. Vid en livsfara. Och situationen va sådan vem ska slå först för att kunna överleva själv, säger mannen i polisförhör.

Detta är dock inget som någon annan vittnar om, och för mordoffrets anhöriga kom attacken med yxan som en blixt från klar himmel. Mamman har i polisförhören sagt att:

– Jag ber er att han ska få sitta i fängelse resten av sitt liv.

Också i domen menar man att hans uppgifter om att han ska ha varit utsatt för hot från styvdottern inte stämmer:

”36-åringens egna uppgifter om varför (styvdottern) skulle ha anledning att hota honom är verklighetsfrämmande och framstår inte som trovärdiga”, står det i domen från Värmlands tingsrätt.

– Han har verkligen betonat att det har gått långt tillbaka i tiden men de har inte trott på honom, säger hans försvarsadvokat Lars Magnusson.

Avsikt att döda

Vid rättegången yrkade åklagaren på att mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord – medan försvaret ansåg att det var grov misshandel.

Istället dömer nu tingsrätten 36-åringen till 18 års fängelse. Han döms också till utvisning. Enligt domen har man inte kunnat se någon förklaring till varför han attackerat styvdottern – men enligt rätten har hans avsikt varit varit att döda den 21-åriga kvinnan.

I domen pekar man bland annat på att har utdelat flera hugg, alla mot huvudet – och att han fortsatte att hugga henne tills hon föll till golvet. Man lyfter också att han hindrat kvinnans mamma och syster från att hjälpa den 21-åriga kvinnan efter attacken.

Enligt tingsrätten finns det flera försvårande omständigheter. Bland annat att hon attackerades i sitt hem av en person som hon betraktat som sin närstående.

Åklagare Per Svensson är relativt nöjd med domen.

– Den är välskriven och jag kan konstatera att tingsrätten har funnit att han begick handlingen med avsiktsuppsåt och jag är nöjd att tingsrätten kommit fram till att det inte ligger något i hans invändning om att han skulle ha varit utsatt för någon form av hot, säger Svensson.

Ren avrättning

Då själva attacken ska ha varit så hastig och att kvinnan snabbt ska ha förlorat medvetandet så menar tingsrätten att 36-åringen inte ska dömas till livstids fängelse:

”Omständigheterna inte är av ett sådant synnerligen allvarligt slag att livstids fängelse bör dömas ut”, står det i domen.

Åklagare Per Svensson ville att 36-åringen skulle dömas till livstid – och funderar nu på om han ska överklaga domen. Han menar att det varit fråga om en ren avrättning.

– Han gör det med uppsåtet att ta livet av henne. Det har varit lugnt i hemmet och sedan hämtar han yxan och hugger ihjäl henne. Det menar jag är en ren avrättning och att hans enda tanke är att hon ska dö, menar Svensson.

År 2001 ska 36-åringen ha dömts för dråp i Grekland, enligt åklagaren. Själv menar 36-åringen att han inte befann sig i Grekland vid den tidpunkten.

Enligt 36-åringens försvarsadvokat Lars Magnusson har man än så länge inte bestämt om man kommer att överklaga domen.

– Vi ska läsa domen mer noggrant och diskutera den och sedan se vad vi kommer fram till, säger Magnusson.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Våldsbrott

LÄS VIDARE

Polisen till SOS om yxoffret: ”Då får hon ju dö då”

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldsbrott

Sunne