Misstänks ha mördat sin gravida sambo för att hon ville lämna honom

Mannen grips av polis i samband med det misstänkta mordet.
Mannen grips av polis i samband med det misstänkta mordet.

Den 27-åriga kvinnan var gravid i åttonde månaden när hon och barnet i magen knivhöggs till döds.

I bostaden fanns två små barn som hörde delar av händelsen.

Så när kvinnans sambo idag åtalades var det inte bara för mord utan även för det relativt nya brottet barnfridsbrott.

Motivet tros vara att kvinnan ville avsluta relationen.

Polis på plats utanför parets lägenhet i oktober. Nu åtalas den döda kvinnans sambo för mord.
Polis på plats utanför parets lägenhet i oktober. Nu åtalas den döda kvinnans sambo för mord.

Den 22 oktober ifjol larmades polisen till en bostad i Vänersborg.

När polis och ambulans kom till platsen fann man den 27-åriga kvinnan död, misstänkt knivhuggen till döds. Kvinnan var gravid i åttonde månaden. Samma dag var hon egentligen inbokad för ett besök på mödravården, förlossningen närmade sig, men enligt åtalet mördades hon timmarna innan besöket skulle ske.

Hennes två år äldre sambo, som hon bara levt med ett drygt år, greps och har sedan dess suttit häktad misstänkt för mordet.

Till en början nekade mannen till mord, och när den första häktningsförhandlingen hölls i oktober kom han in i salen med bandagerade händer och armar. Enligt uppgifter till Aftonbladet menade han att han attackerats och agerat i nödvärn.

Mannen var bandagerad när han häktades.
Mannen var bandagerad när han häktades.

Barnen omhändertagna

Senare i förhandlingar har han medgett delar av händelsen, även om han fortfarande nekar till mord.

– Han hävdar självförsvar men sett till de skador målsäganden har så har han i så fall långt överskridit nödvärnsrätten, säger åklagaren i ärendet, Daniel Veivo Pettersson.

Motivet till mordet tros, som så ofta i liknande fall, vara att kvinnan ville lämna mannen.

Kvinnan ska för släktingar ha berättat att kärleken var slut men att sambon hotade henne när hon vill lämna.

Den mordåtalade mannen medger även att hans två barn från ett tidigare förhållande, båda i förskoleåldern, var hemma när mordet skedde. Han menar dock att de aldrig såg något. Att han höll deras huvuden tryckta mot sin kropp när han tog dem ut ur bostaden.

Men enligt åtalet hörde barnen delar av det som hände och de har hörts av polisen. Själva mordet är inspelat på ljudfil av mannen själv och där ska det enligt åklagaren framgå att barnen var närvarande.

Barnen är sedan dess omhändertagna.

På grund av att barnen befann sig i bostaden när deras bonusmamma misstänks ha mördats åtalas mannen även för barnfridsbrott.

Status som brottsoffer

Barnfridsbrott är en ny rubricering som trädde i kraft i juli 2021 som ger barn som bevittnar våld en status som brottsoffer och inte bara som vittne.

Syftet med den nya lagen är att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar vissa brott mellan närstående eftersom dessa barn enligt forskning löper ökad risk att drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa.

Bara mellan dess att lagen trädde i kraft och årets slut 2021 kom 4 569 brottsmisstankar in till polisen gällande barnfridsbrott.

Den 27-åriga kvinnan var en av 14 kvinnor som ifjol mördades av en man de har eller har haft en relation med. 24 barn förlorade sin mamma.

Barnet i den 27-åriga kvinnans mage gick inte att rädda.

Publisert:

LÄS VIDARE