Dömde knivmördaren Anders Oom har rymt från rättspsyk

Vårdades efter brutal våldsturné i Göteborg

Dömda mördaren Anders Oom, 38, har rymt från rättspsyk i Göteborg.

Polisen vädjar nu om tips från allmänheten.

– Alla patruller i hela Göteborg är utlarmade för detta. Vi söker på olika adresser, säger Peter Adlersson på polisen.

Den rättspsykiatriska kliniken Rågården larmade polisen klockan 14.53 på fredagen.

– Vi kan bekräfta att en person avvikit i dag på eftermiddagen. Polisen är inkopplad för att leta rätt på personen. Jag har inga andra detaljer om ärendet, säger Ingrid Fredriksson, presskommunikatör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som Rågården är en del av.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om Anders Oom, 38, som i september 2020 dömdes för mord, försök till mord och grov misshandel. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Senast i våras bedömde Förvaltningsrätten att han fortsatt ska tvångsvårdas för sin allvarliga psykiska störning.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har hand om Rågården, varifrån mannen rymt.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har hand om Rågården, varifrån mannen rymt.

Långt brottsregister

Anders Oom förekommer i övrigt under 38 avsnitt i belastningsregistret. Polisen ska ha bedömt att han kan vara farlig, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Jag kan säga att det finns ett ärende där man begärt handräckning av polisen för att försöka lokalisera en person som avvikit. Vi har fått uppgifter på den här personen, men jag kommer inte säga någonting om personen, säger Peter Adlersson, presstalesman på Göteborgspolisens ledningscentral.

Anders Oom rymde i samband med att han var i stan och utförde ett ärende. Han är nu efterlyst och en stor polisinsats pågår nu i Göteborgsområdet. Polisen är angelägen om att få hjälp från allmänheten.

– Vi vet inte var han tagit vägen. Om man har ett tips får man gärna kontakta oss på 114 14. Om det är akut ska man ringa 112, säger Peter Adlersson.

Samtliga polispatruller har larmats ut för att söka efter honom.

– Alla patruller vet om det här och vi har vidtagit de åtgärder som vi anser är nödvändiga. Vi har naturligtvis kontaktat en del folk, vi söker på olika adresser och kontrollerat vissa ställen. Vi jobbar med både yttre och inre spaning, säger Peter Adlersson.

Dömd för våldsam knivattack

Brotten som Anders Oom dömdes till vård för inträffade 4 mars i fjol, drygt två veckor efter att han släpptes fri från ett fängelsestraff.

Oprovocerat gav han sig ut på en våldsturné i Göteborg där han först grovt slog och sparkade en man blodig.

38-åringen beväpnade sedan sig med en kniv och gick hem till en annan man och attackerade honom. Vid mordförsöket höggs offret flera gånger i ryggen och en gång i huvudet.

Helt oprovocerat.

Därefter valde han ut sitt tredje offer, Sandra Krantz.

Hon låg i sängen när 38-åringen överföll henne. Innan han hade hunnit fly platsen delade han ut 58 knivhugg mot Sandra Krantz, som blev 39 år. Åklagaren kallade attacken för ”ett extremt övervåld”.

– Det var bara ren otur att det blev hon, hon förtjänade inte det här, sa Sandra Krantz dotter Julia i Aftonbladets granskning av dödade kvinnor.

Publisert:

LÄS VIDARE