Polisens nya rapport: 61 utsatta områden i Sverige

Över 5 000 kriminella uppdelade på 200 nätverk, parallella samhällen med egna lagar, egna banksystem och egen rättsskipning.

Polisens rapport om utsatta områden i Sverige är klar. Och det är en nattsvart bild som målas upp.

– Läget är akut, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Polisen har klassat 61 områden i Sverige som ”utsatta”. Det betyder att arbetslösheten är stor, misstänksamheten mot samhället likaså och kriminaliteten är hög. Och det är inte bara att kriminaliteten är hög, den påverkar också lokalsamhället. Det kan till exempel vara genom utpressningar och hot så att lokala näringsidkare inte kan vara kvar i området eller att knarkförsäljning sker helt öppet på torgen. Ofta finns ett öppet missnöje mot myndigheter.

– Läget är allvarligt i de här områdena, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Nattsvart bild

Av de 61 områdena klassar polisen 23 som ”särskilt utsatta” och det är här den mest akuta situationen finns, enligt rapporten. Och det är en nattsvart bild Linda Staaf och Rikspolischefen Dan Eliasson målar upp på dagens presskonferens i polishuset i Göteborg.

– Våldet är allvarligare nu, säger Linda Staaf.

– Hänsynslösheten är större. Tidigare sköt man i benet för att skrämmas, nu skjuter man i huvudet för att döda, säger hon.

Ett exempel på ett särskilt utsatt område är Lövgärdet i Göteborg, där en idrottsförenings barn och ungdomar senaste tiden har bevittnat två mord.

”Värnar sitt revir”

Linda Staaf berättar att det mest allvarliga är den öppna narkotikahandeln. Att lokala ungdomar både är säljare och köpare och att polisen ser att heder och respekt spelar stor roll i de här områdena.

– Man värnar sitt revir och vedergällning är vanligt, säger Linda Staaf.

Hon berättar om hur barn i 10-årsåldern hämtar vapen och narkotika till äldre kriminella och hur de tidigt skolas in i kriminellt beteende.

Enligt polisen finns en omfattande handel med hyreskontrakt vilket gör att många familjer bor tillsammans och trångboddheten är stor. Det i sin tur gör att barn inte kan vara hemma utan är ute och drar på torgen och blir då lätta för kriminella nätverk att suga upp.

– Vi ser också påtryckningar mot myndigheter i de här områdena, fortsätter Linda Staaf.

– Både direkta hot och skadegörelse och att myndigheter i vissa fall behöver polisbeskydd för att utföra sitt arbete, säger hon.

Rikspolischefen Dan Eliasson betonar också att det här inte bara är ett polisiärt problem, utan att hela samhället måste hjälpa till.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger Eliasson.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN