Två 18-åringar gripna för mordet i Husby

Uppgifter: Var på flykt efter rymning från Sis-hem

Ytterligare två personer har gripits för dödsskjutningen i Husby.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om två 18-åriga rymlingar, varav den ena själv överlevt ett skottdåd.

– De misstänks för mord, säger åklagare Alexandra Bittner.

Polistillslagen skedde på torsdagseftermiddagen i nordvästra Stockholm.

Två män, som enligt Aftonbladets uppgifter är 18 år, greps som misstänkta för mordet i Husby den 31 maj.

– Det stämmer att två personer gripits. De är nu anhållna, säger Alexandra Bittner, kammaråklagaren som leder förundersökningen.

Båda är sedan tidigare kända av polis och sociala myndigheter. När de i går greps ska de ha varit anhållna i sin frånvaro misstänkta för mordet, men även efterlysta för att ha avvikit från ett av Statens institutionsstyrelses boende, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Minnesplats för den mördade mannen.
Minnesplats för den mördade mannen.

I handlingar som Aftonbladet begärt ut framgår det att 18-åringarna placerats på Sis-hem med stöd av LVU, lagen om vård av unga. Lagen reglerar omhändertaganden av personer under 20 år.

I höstas begärde den ena tonåringen att tvångsvården ska upphöra. Överklagandet avslogs av en högre instans i februari i år då Socialtjänsten framförde att det fanns en ”påtaglig risk att han återvänder till en kriminell livsstil med ett destruktivt umgänge om han avbryter sin placering”.

Sköts i halsen hemma hos kriminell

I december förra året skickade den andre misstänkte också in ett överklagande. Även där beslutade man att han fortsatt ska vårdas på Sis-hem. I dokumenten framkommer det att han ”den 19 april 2020 blev skjuten hemma hos en tongivande kriminell i Akalla”.

Anledningen till att han begärde att släppas var att mordförsöket var ”en fruktansvärd grej då han blev skjuten i halsen och var nära att mista livet”, och ”från den sekunden vaknade han och bestämde sig för att sluta vara den person som han hade varit. Han insåg att han måste vända blad, vilket han gjorde direkt”.

Förvaltningsrätten avslog överklagandet med hänvisning till att det fanns ”en påtaglig risk att skadas genom ett socialt nedbrytande beteende och att han därför var i behov av vård”.

Poliser på plats i Husby efter mordet.
Poliser på plats i Husby efter mordet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas båda 18-åringarna till det kriminella nätverket Husbys hyenor.

Även de andra misstänkta i ärendet kopplas till HH, som grupperingen förkortas.

– En är häktad för medhjälp till mord, en är häktad i sin utevaro för mord, och nu är två anhållna för mord, säger Alexandra Bittner och förklarar att det även finns en femte person misstänkt, men som hon släppte på fri fot för två veckor sedan.

Polisen arbetar utifrån teorin att Husbys hyenor genomfört mordet på uppdrag av ett annat nätverk som velat hämnas för en dödskjutning i Sollentuna sommaren 2019, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Uppgift: Lurpassade i 20 minuter

Händelseförloppet eftermiddagen den 31 maj i Husby beskrivs som väldigt hänsynslöst.

Offret, en 28-årig tidigare utpekad gängledare, ska ha jagats omkring 200 meter samtidigt som skytten avlossade skott på flera platser.

Dödsskjutningen ska ha fångats av övervakningskameror.

En analys av filmerna ska ha visat att gärningsmännen tros ha ”spanat” på offret i ungefär 20 minuter, enligt uppgift till Aftonbladet. Två beväpnade män ska ha stått redo på varsin elcykel, något som vittnen inledningsvis beskrev som mopeder för polisen.

När 28-åringen lämnade en restaurang i området ska gärningsmännen kört mot platsen.

Därefter startade kulregnet – framför barn och ett stort antal vittnen på torget.

Publisert:

LÄS VIDARE