Uppgifter: Misstänkt dubbelmördare var dömd knarkbrottsling

KRIM

En 36-årig svensk man pekas ut som dubbelmördare i Valencia.

Mannen ska ha dödat en polis och misstänks ha styckmördat en man vars kropp hittades i en resväska.

Han ska tidigare ha dömts till ett långt fängelsestraff för grov brottslighet i Sverige, enligt uppgift till Aftonbladet.

Foto: Fernando Alvarado/EFE/TT

Strax efter midnatt, natten mot tisdag hittade polisen i Valencia en resväska, inklämd mellan två soptunnor. I väskan återfanns kvarlevor av en ung spansk man som styckmördats.

Blodspår ledde till adressen

Polisen följde blodspåren som ledde från resväskan mot en port på gatan Calle Sueca, cirka 450 meter från fyndplatsen. När de skulle kontrollera en av de boende på adressen gick mannen till attack mot polisen. Han var beväpnade med två knivar, enligt spanska medier, när han högg 51-årige kriminalinspektören Blas Gámez till döds.

Mannen som dödade polisen sköts ihjäl i samband med knivattacken. Enligt spansk press ska han vara en 36-årig svensk man. Mannen ska tidigare ha dömts för grov brottslighet i Sverige, enligt uppgift till Aftonbladet.

Mannen ska då ha varit delaktig i narkotikasmuggling och dömdes i början av 2000-talet till 14 års fängelse.

UD och NOA inkopplade

Svenska Utrikesdepartementet har underrättats av spanska myndigheter om att gärningsmannen kan vara svensk.

– UD känner till händelsen, men kan inte bekräfta i fall det rör sig om en svensk. Spansk polis utreder händelsen just nu, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Även Nationella operativa avdelningen är inkopplade.

– Vi biträder spansk polis i deras utredning, men vad vi hjälper till med är ingenting vi kan gå in på, säger Towe Hägg, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

Hördes bråk och dunsar

Under onsdagseftermiddagen uppgav spansk press att offret i resväskan har identifierats. Det ska röra sig om en frisör från Xeraco. Bålen som låg i väskan hade spår av knivvåld. I huset där den misstänkte mannen bodde hittades blod på flera ställen, skriver Las Provincias.

Ett vittne berättade för tidningen att hon hörde bråk och dunsar från lägenheten där den misstänkte mördaren bodde sedan ett tag.

Polisen letar fortfarande efter resten av kroppen, bland annat på en soptipp.

Hölls tyst minut

Vid lunchtid på onsdagen hölls en tyst minut i Valencia för mördade Blas Gámez. Den 51-årige polisen arbetade vid Valencia-polisens mordgrupp och hade jobbat som polis sedan 1989, skriver lokala medier.

Blas Gámez var gift och hade två barn.

ARTIKELN HANDLAR OM