Ulf Borgström blir inlåst i fängelse igen: ”Vägrade låta sig bojas”

Gryningspyromanen fick några timmar i frihet

Ulf Borgström hann vara utanför fängelsemurarna i några timmar innan han omhändertogs för att ha brutit mot regler.

Nu beslutar man att Gryningspyromanen ska låsas in i 30 dagar.

Under förhandlingen berättade han att han är beredd att gå med på myndighetens villkor – om de i sin tur lyssnar på honom.

Den 57-årige Gryningspyromanen blev villkorligt frigiven i måndags morse.

Han hade då avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff efter brandattacken mot socialförvaltningens kontor i Köping.

Men Kriminalvården gjorde bedömningen att risken för att Ulf Borgström ska begå nya brott var hög.

”Allvarligt brutit mot villkoren”

Man beslutade därför att han ska vara under övervakning genom att besöka frivårdens kontor en gång i veckan. Samtidigt bestämde man att han ska ha på sig fotboja hela tiden – och ”ha en geografisk begränsning” till en viss stad.

Något Gryningspyromanen inte gick med på.

– Han vägrade att ta på sig fotbojan. Varav anstalten enligt lag ej kan kvarhålla personen då han ska villkorligt friges. Man släpper då ut honom och frivården och övervakningsnämnden efterlyser honom, sa en uppgiftslämnare till Aftonbladet i måndags.

Efter en halv dag i frihet, sent på måndagseftermiddagen, fick polisen åka ut och omhänderta Ulf Borgström då han brutit mot Kriminalvårdens föreskrifter kring den villkorliga frigivningen.

Nu har övervakningsnämnden meddelat sitt beslut.

De menar att Ulf Borgström på ett allvarligt sätt brutit mot villkoren som legat i grund för frigivningen, och att man samtidigt befarar att han kan fortsätta göra det.

Ulf Borgström i Västmanlands tingsrätt 2018. I bakgrunden finns hans advokat Viktor Svartz.
Ulf Borgström i Västmanlands tingsrätt 2018. I bakgrunden finns hans advokat Viktor Svartz.

Borgströms advokat: Felaktigt

Han får därför 30 dagar av sin villkorliga frigivning förverkad, vilket innebär att han måste avtjäna en månad till i fängelse.

– Vi menar att beslutet är felaktigt, säger Viktor Svartz, Ulf Borgströms advokat.

Gryningspyromanen förklarade hans agerande med att han inte vill bo i den stad som myndigheten bestämt att han ska vistas i.

”Ändå fick han föreskrift om att han ska göra det. Därför vägrade han låta sig bojas på”, står att läsa i handlingarna.

Under förhandlingen framförde 57-åringen, genom sin advokat, att han är beredd att ge med sig och följa villkoren om fotboja och ”geografisk begränsning” – om vistelseorten ändras till en annan stad, där han har bekanta.

Insats ”Tyko 2” fortsätter

– Han saknar koppling till den stad som Kriminalvården beslutat och har inga möjligheter till boende där. Han har föreslagit att föreskriften ändras till annan ort där han har boendemöjligheter och bättre förutsättningar till återanpassning i samhället, säger advokat Viktor Svartz.

– Det saknar därför skäl att förverka delar av den villkorligt medgivna friheten. Det har inte motiverats varför den stad som Kriminalvården beslutat om skulle vara bättre val i brottsförebyggande syfte.

Aftonbladet kunde i måndags berätta att polisen inledde en regional särskild händelse, ”insats Tyko 2”, och la upp en välplanerad förberedelse i samband med frigivningen.

Kort efter övervakningsnämnden beslut på onsdagseftermiddagen meddelade polisen att insatsen inte är avslutad.

– Den är fortfarande aktiv, säger Varg Gyllander, pressekreteterare på polisen i region Mitt.

Övervakningsnämndens beslut kan överklagas inom tre veckor.

Ulf Borgström är känd som ”Gryningspyromanen” efter att han i tio års tid satte skräck i olika områden genom att tända eld på hus och byggnader.
Ulf Borgström är känd som ”Gryningspyromanen” efter att han i tio års tid satte skräck i olika områden genom att tända eld på hus och byggnader.
Publisert:

LÄS VIDARE