Västerås

Misstänkt attentatsförsök mot åklagare: ”Inte rädd”

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Polisen utreder ett försök till allmänfarlig ödeläggelse mot chefsåklagare Stephan Uttersköld i Västerås.

En misstänkt molotovcocktail ska ha hittats vid hans hem, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Polisen vill inte gå in på bakgrund eller motiv, säger presstalespersonen Johan Thalberg.

Stephan Uttersköld bekräftar att säkerhetsavdelningen har kopplats in.
Stephan Uttersköld bekräftar att säkerhetsavdelningen har kopplats in.

– När målsäganden kommer ut från ett bostadshus morgonen 8 november upptäcker denne ett misstänkt farligt föremål på tomten, säger Johan Thalberg på Västmanlandspolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om chefsåklagare och kammarchef Stephan Uttersköld i Västerås som hittade vad man tror är en molotovcocktail som inte antändes.

– Polisen har upprättat en anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det finns inga fysiska skador på varken byggnad, fordon eller person. Förundersökning pågår och polisen inväntar bland annat resultat av analys av föremålet som har beslagtagits, säger Johan Thalberg.

– Det finns ingen frihetsberövad i ärendet. Polisen lämnar i nuläget inga ytterligare kommentarer om ärendet. Dels för att delar i förundersökningen är belagd med sekretess och dels för att utredningen är i ett tidigt skede och polisen behöver skapa sig en bättre bild av ärendet.

Säkerhetsavdelningen aktiverad

Vice chefsåklagare och kammarchef i Västerås, Eva Morén, säger att man ”ännu inte vet vad det handlar om” men att man tar händelsen på allvar.

– Vi har tagit hand om det på vår arbetsplats, som på alla andra arbetsplatser. Man kopplar in säkerhetsavdelningen för att se om det är någonting man behöver göra, säger hon.

– Personen som det berör är omhändertagen enligt de rutiner vi har när någon på vår arbetsplats utsätts för brott. Man ser till att man har vidtagit de åtgärder som man behöver ur säkerhetssynpunkt. Exakt vilka åtgärder som vidtagits kan jag inte gå in på mer än att det är sådant som man anser att man behöver i det här fallet.

”Inte ett dugg rädd”

Aftonbladet har talat med Stephan Uttersköld. Han vill framträda med namn och säger:

– Jag är inte särskilt rädd eller orolig på grund av det här, men man tar det säkra före det osäkra och anmäler det.

Har du några mål med till exempel gängkopplingar?

– Som kammarchef blir man inblandad i alla möjliga mål i olika skeden. Man kanske har någon häktningsförhandling här och någon omhäktningsförhandling där, man skriver något yttrande och visst skulle det kunna finnas någon sådan koppling. Samtidigt så har jag inte fått ta emot muntliga eller skriftliga hot i samband med det här. Så jag vet inte om det är riktat mot mig, men det får polisutredningen visa. Jag är dock inte ett dugg rädd på det viset.

Han bekräftar att deras säkerhetsavdelning är inkopplad.

– Det händer att det kan hittas föremål eller sägas eller skrivas någonting, då har vi en procedur om hur det tas omhand inom Åklagarmyndigheten, och även polisen har sina rutiner. Så jag har blivit väldigt väl omhändertagen i den sedvanliga processen.

Statistik från Åklagarmyndighetens enhet som arbetar med säkerhet visar att olika typer av anmälda brott och påverkan mot åklagare legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Typ/År201520162017201820192020
Otillåten påverkan1231
Trakasserier675973694746
Hot283535312917
Våld1611
Korruption1
Övrig påverkan51317161515
Publisert:

LÄS VIDARE

Man knivhuggen – dumpades utanför sjukhus

ÄMNEN I ARTIKELN

Västerås

Västmanlands län

Våldsbrott

Åklagarmyndigheten