Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Snart frisläpps exet från fängelsestraffet – får inte kontaktförbud

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Los expojkvän avtjänar just nu ett fängelsestraff för bland annat brott han begått mot Lo.

Han har haft kontaktförbud – men det har hävts.

– Det känns inte bra. Det skulle ha varit skönt att ha det när han kommer ut nu snart för då hade jag känt mig tryggare, säger Lo.

Lo, som egentligen heter någonting annat, berättar att hennes ex var väldigt svartsjuk och kontrollerande i deras förhållande.

– Det var mycket hot och psykisk misshandel och jag blev väldigt ensam och instängd. Det var värst när han drack, då blev han fysisk, låste in mig, tog strypgrepp och förstörde mina grejor, berättar Lo.

Till slut avslutade hon förhållandet.

– Jag lämnade honom när vårt barn var några månader, det blev väldigt illa då. Han ville träffa henne men kunde också bara försvinna. Han kom och krossade fönstren hemma hos mig på natten. När det var som värst fick vi bo på en kvinnojour och sedan så bodde vi hemma hos min mamma ett tag, säger Lo.

Ansökte om kontaktförbud

Mannen dömdes för bland annat misshandel mot Lo. Hon berättar också hur han bland annat tog sig hem till hennes bostad och ristade med en kniv i dörren.

– Han hade skickat mycket allvarliga hot till mig och min familj. Han skrev att han skulle göra mig illa och att han kunde komma närsomhelst och att jag kunde få se vad han skulle göra, säger hon.

Hon ansökte om kontaktförbud för exet och det beviljades. Mannen bröt mot förbudet och dömdes för överträdelsen.

Kontaktförbudet förlängdes: ”NN avtjänar för närvarande ett längre fängelsestraff, men har alltjämt möjlighet att kontakta NN både från anstalten samt vid eventuella permissioner”, står det i beslutet.

”Det känns inte bra”

Men därefter har åklagarmyndigheten inte förlängt kontaktförbudet då han inte hört av sig under tiden i fängelset: ”Förutsättningarna för förlängt kontaktförbud är mot denna bakgrund inte uppfyllda”, står det i beslutet.

– Det klart att det är svårare att uppsöka någon från fängelset, men man kan fortfarande kontakta över telefon och brev, men det har inte hänt, säger åklagaren i det aktuella fallet.

För Lo känns det jobbigt.

– Det känns inte bra. Det skulle ha varit skönt att ha det när han kommer ut nu snart för då hade jag känt mig tryggare. Så det känns inte alls bra, säger Lo.

Är du orolig att han ska söka upp dig?

– Ja, absolut är jag det.

Om ungefär en månad kommer mannen att försättas på fri fot. Om exet fortsätter att kontakta och trakassera Lo och hennes barn har hon en plan.

– Strategin är att skriva ner allt som händer om han kommer hit eller ringer mycket eller skickar hotfulla sms. Om det blir så behöver jag ju samla på mig massa information för att kunna söka efter ett nytt kontaktförbud. Sedan ser jag mig om noga när jag är ute och tittar genom kikhålet i dörren. Sedan kommer jag kanske inte vilja svara på nummer jag inte känner igen, säger Lo.

Hur är det att behöva leva så?

– På ett sätt har jag vant mig vid det. Men det är jättetråkigt, jobbigt och pinsamt och väldigt ledsamt att behöva leva med den vaksamheten. Jag blir rädd om någon bil bromsar in plötsligt och jag blir ledsen över att behöva vara rädd. Man blir trött av att leva så, jag önskar att jag kunde känna mig fri, trygg och lugn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Brott