Danska rättsexperten om domen mot Peter Madsen: ”Jag är överraskad”

avJohanna Rapp

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord.

Något som förvånar den kända danska försvarsadvokaten Mette Grith Stage.

– Jag är överraskad över domen. Jag trodde att om Peter Madsen skulle dömas så skulle han få 16 år eller förvaring, säger hon.

Idag meddelade rätten att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord, brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

– Den tilltalade har inte kommit med någon trolig förklaring, säger domaren Anette Burkø.

De förkastade bland annat hur Madsen påstått att han gett de tidigare förklaringarna för att ”skona Kim Walls anhöriga”.

Foto: Runolfur Gudbjornsson
Den danska försvarsadvokaten Mette Grith Stage är förvånad över domen.

Åklagaren hade i första hand yrkat på att Peter Madsen skulle dömas till livstids fängelse och i andra hand förvaring och rätten valde alltså att gå på åklagarens huvudlinje.

”Överraskad”

Den danska försvarsadvokaten Mette Grith Stage är förvånad över att rätten resonerade som man gjorde med straffet.

– Jag är överraskad över att rätten nådde fram till livstid, säger hon och tillägger:

– De har helt följt åklagarmyndighetens synpunkter om att det har varit osedvanligt planlagt mord. Att det varit så planlagt har varit en besvärande omständighet och det har också varit en så besvärande omständighet att det varit ett så hänsynslöst mord.

Mette Grith Stage trodde att om rätten skulle döma Peter Madsen till 16 års fängelse eller förvaring om han befanns skyldig för mordet.

– I Danmark så är rättspraxis att för att få livstid handlar det om mord och mordförsök, säger hon.

Unik dom

Svenska brottmålsadvokaten Ingela Hessius, som tidigare arbetat som åklagare, säger däremot att hon inte blev förvånad över domen.

– Det blev det jag trodde, och av det man hört av domskälen så är det den sammantagna bevisningen som har lett domstolen fram till slutsatsen att det inte finns någon annan rimlig förklaring än att Peter Madsen bragt Kim Wall om livet. Åklagarsidan har kunnat motbevisa att det varit fråga om en olycka, säger Hessius.

Hon kallar domen unik:

– Det unika är att han döms till livstid för ett mord. För det är ju så i Danmark att för att dömas till livstids fängelse så handlar det oftast om fler mord eller ett mord i kombination med ett mordförsök. Men här döms han också på grund av hans planläggning och det försvårande sexualbrottet som han begått. Också att Kim Wall varit ett totalt oskyldigt offer, en journalist som ska skriva ett reportage och blir utsatt för detta, säger Ingela Hessius.

Tror medietryck påverkar

Inte heller försvarsadvokat Björn Hurtig blev överraskad över domslutet och menar att de besvärande omständigheterna spelade roll för livstidsstraffet.

– Men man ska inte underskatta de speciella omständigheterna i målet. Om man accepterar domstolens resonemang har det handlat om en omfattande planering, och man kan utgå från att hon känt en kraftig dödsångest: man kommer ingenstans i en ubåt. Sedan är mordet präglat av sexualsadistiska inslag, säger Björn Hurtig och tillägger:

– Sedan får man inte underskatta det massmediala trycket. Det har varit ett enormt tryck på domstolen.

Hur mycket spelar medietrycket roll?

– Jag kan inte säga i procent, men jag tror att det spelar roll. Domare är också människor och det är väldigt svårt att frigöra sig från skriverier och det är också svårt att frigöra sig från det typ av bildmaterial de gått igenom, säger Hurtig.

Enligt Björn Hurtig var det självklart att Peter Madsen skulle överklaga domen och Ingela Hessius tror att hovrätten (landsretten) kommer komma fram till samma domslut som första instans.

– Sedan är frågan hur länge den här livstidsdomen kommer gälla och hur många år han måste avtjäna. Det är möjligt att han kommer skriva dansk rättshistoria även i det avseendet för annars är genomsnittstiden 15–16 år för en livstidsdömd i Danmark, säger Hessius.

ARTIKELN HANDLAR OM