Skjutningarna i Malmö

Malmöpolisen: Ingen berättar om morden

Av: 

Susanna Nygren

KRIM

En man i 20-årsåldern anhölls under söndagen misstänkt för mord. Polisen misstänker att han är skyldig till mordet på den 24-årige man som sköts ihjäl på en parkeringsplats i området Lindängen, Malmö. Tre personer har varit anhållna men släppts i brist på bevis. 

Förra veckan sköts totalt fyra personer ihjäl i Malmö. Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd, säger att ingen vill berätta om morden.

–  Det är genomgående när man är inblandad i den här typen av grov brottslighet att man inte pratar med oss, säger Ewa-Gun Westford.

Midsommarveckan var den blodigaste i Malmö på länge. Måndagen den 18 juni sköts tre män ihjäl utanför ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö. Där skottskadades också två. På torsdagskvällen sköts en man ihjäl i en bil på en parkeringsplats i stadsdelen Lindängen. I samband med det ska en moped ha lämnat området och polisen misstänker att skytten färdades på moped. 

En 24-årig man sköts ihjäl under torsdagen på en parkeringsplats i Lindängen. En 20-åring greps på lördagen misstänkt för det mordet. 

Men det är fortfarande svårjobbat för Malmöpolisen. I helgen stod det klart att polisen ska få hjälp från andra delar av landet.

– Vi behöver specialistförstärkning för att komma vidare. När man ska utreda så här grova brott så måste man ha särskilda kvalifikationer för att jobba med. Detta för att kunna se med rätt ögon och ställa rätt frågor. Det krävs bred utbildning och hög kompetens.

På fredagen anhölls tre män för inblandning i mordet på parkeringen, två män i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern. En av dem ska enligt uppgift till Kvällsposten vara en av de överlevande från skjutningen på Drottninggatan. De tre släpptes på söndagseftermiddagen i brist på bevis.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd.

Ingen har hittills velat berätta om morden under midsommarveckan. Ewa-Gun Westford berättar att det finns en tystnadskultur som försvårar arbetet med morden.

– Åklagaren ser ingen möjlighet att begära dem häktade. Misstankarna mot dem kvarstår, säger Ewa-Gun Westford.

Under lördagskvällen kom en 19-årig man in på akuten i Malmö och sa att han hade blivit skjuten i ryggen. Denne klarade sig undan livshotande skador tack vare att han burit en skottsäkerväst. Polisen utesluter inte att även den skjutningen har kopplingar till trippelmordet.

En av de skadade sedan skjutningen i måndags vårdas fortfarande på sjukhus. På grund av händelserna har sjukhuset förstärkt med extra vakter.

– Det är en tung situation. Inte bara för oss även för sjukhuset och samhället i stort. Det är hårt tryck på sjukvården när sådant här händer, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen utesluter inte att det kommer bli hämndaktioner

– Det beror på vilka vågor som förra veckan skapade. Det finns familjer som har förlorat sina söner och det finns familjer som är oroliga för sina söner, säger Ewa-Gun Westford.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter skjutningarna – Malmöpolisen får förstärkning

ÄMNEN I ARTIKELN

Skjutningarna i Malmö

Malmö

Brott

Våldsbrott