Mordförsöket på bebis i Jämtland

Släppte babyn ner i kraftverket: ”Hoppas hon dog”

avEric Tagesson, Linda Hjertén

1 av 10

33-åringen släppte ner sin elva månader gamla bebis vid kraftverksdammen och dottern föll handlöst närmare 20 meter ner i betongen.

När polisen grep mannen sa han: "Jag hoppas hon dog".

I dag avslutas rättegången mot pappan – som inte lider av en allvarlig psykisk störning och kommer att dömas till fängelse.

Det var i mitten på augusti i år. Den 33-årige mannen hade hamnat i bråk med sin hustru, efter att hon haft synpunkter på att han inte bytt blöja på parets elva månader gamla dotter.

Mannen slog sönder ett bord innan han åkte iväg, ensam, i bilen för att en kort stund senare återvända till hemmet i ett samhälle i Jämtland.

Tilltvingade sig dottern

Enligt åklagaren tog han då strypgrepp på hustrun, kastade omkull henne och sparkade henne när hon låg ner.

Han tilltvingade sig dottern och började gå med henne i famnen mot kraftverksdammen. När hustrun följde efter lade han handen över dotterns nacke och hotade att bryta den, har hustrun berättat i förhören.

Han klättrade upp på staketet vid bron över dammen, med dottern i famnen.

– Mitt barn, mitt barn! skrek hustrun.

– Om jag ska dö ska hon dö, skrek mannen.

Hustrun berättar hur hon då dolde sitt ansikte i sina händer.

När hon tittade upp igen var dottern borta.

Längst upp på staketet släppte 33-åringen den elva månader gamla flickan ner i dammen, ett fall på runt 20 meter, rakt ner i betongen.

Sedan klättrade han ner.

"Tappade henne"

Mannen själv hävdar att han skulle ta sitt eget liv vid dammen, och tog med sig dottern för att han "inte ville vara ensam" och att han "tappade" henne.

Av polisens rapport framgår att mannen uppträdde aggressivt och bland annat slog en av dem i ansiktet när de anlände och att de tvingades använda pepparspray mot honom. När han till slut lugnade ner sig berättade han för dem att dottern låg nedanför kraftverket.

– Jag hoppas att hon dog, sa han enligt polisrapporten.

En av poliserna fick syn på bebisen från bron.

”Jag tar mig fram till staketet på bron och ser ett barn liggandes långt ner på ett betongunderlag nedanför luckorna till kraftverket. Jag ser att det är blod på betongen och ser att barnet rör på sig. Jag hör inget ljud från barnet”, skrev polisen i sin rapport.

Mannen greps och åtalades för försök till mord, grov misshandel, grovt olaga hot samt våld mot tjänsteman.

Återkommande raseriutbrott

Östersunds tingsrätt har redan kommit fram till att mannen är skyldig till brotten. Men för att utreda om han kan dömas till fängelse var man tvungen att inhämta ett rättpsykiatriskt utlåtande och mannen har genomgått en flera veckor lång undersökning.

I undersökningen framgår att 33-åringen tidigare i livet haft regelbundna kontakter med psykiatrin på grund av depression, men det har under dessa kontakter inte framkommit några "tecken på psykiska sjukdomstillstånd av mer allvarlig karaktär".

Däremot, framgår det av undersökningen, har mannen drabbats av återkommande raseriutbrott där han kastat saker omkring sig.

I utlåtandet står att 33-åringen deltagit i "pyssel" på avdelningen, att han tyckte det var roligt och "småtrallade" under tiden han pysslade.

Bland annat tillverkade han ett armband med dotterns och hustruns namn.

Kommer yrka på runt tio år

Utredningens slutsats är att 33-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning, och inte heller gjorde det när han släppte sin dotter ner i kraftverksdammen.

Därmed kommer han dömas till fängelse.

I dag avslutas rättegången.

Åklagare Eva-Lena Remer kommer att yrka på fängelse.

– Jag kommer yrka på runt tio års fängelse. Jag tycker straffvärdet överstiger "normalfallet" för mordförsök som är på åtta år, säger hon.

Den lilla flickan fick livshotande skador av fallet, och vårdades en månad på intensivvårdsavdelningen.

Under rättegången berättade dock hennes mamma att flickan återhämtat sig bra.

– Hon försöker lära sig krypa och gå.

ARTIKELN HANDLAR OM