Tog kontokortet från posten – tömde kontot

Av: Carl Hedlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Först stal bedragaren bankomatkortet ur posten, sen tömde han kontot på 15.500 kronor. Nu behöver polisen hjälp att identifiera gärningsmannen.

– Målsägande har beställt kortet själv men gärningspersonen har stulit det ur postgången, säger Jan Olsson på nationellt bedrägericenter.

Den 17 mars ser man den misstänkta bedragaren gå fram till flera bankomater runt om i Stockholm. Bland annat i Skärholmen och på centralstationen. Sammanlagt tar han ut 15.500 kronor från kortet han misstänkts ha stulit från posten.

– Exakt hur vet vi inte, om det är ur sorteringen eller ur brevbärarens cykelkorg vid utdelning. Men målsägande har beställt kortet själv och gärningspersonen har stulit det, säger Jan Olsson.

Kan ha bevakat brevbäraren

Pinkoden skickades i en egen försändelse och polisen misstänker att bedragaren även stulit det ut posten.

– Oftast är det någon dag emellan att kortet och koden skickas, men är det så att man bevakar den här brevbäraren kan man ha varit där flera dagar och lyckas stjäla både kort och pinkod utan att målsägaren märker något.

Är det här ett tillvägagångssätt ni känner igen?

– Det kommer och går. Det är lite ovanligt, för vanligtvis är det bedragaren som beställer ett nytt kort i ditt namn, men i det här fallet är det faktiskt en äkta beställning, säger Jan Olsson.

Personen är identifierad.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN