Anhållen för 18 år gammalt mord

1 av 2
KRIM

En 53-årig man har anhållits för ett 18 år gammalt mord i Malmö.

Mannen misstänks ha satt en lägenhet i brand där hans ex-flickvän dog.

Med dagens anhållande är det tredje gången mannen anhållits för mordet.

Det var den 3 december 1998 som en 38-årig tvåbarnsmamma dog i en lägenhetsbrand på Docentgatan i Malmö.
Inne i lägenheten fanns en 14-årig flicka som vaknat av att hon hört sin mamma skrika. Flickan upptäckte att lägenheten var övertänd.

– Min mamma är kvar där inne, ropade hon till brandmännen.

Dränkts in i brännbar vätska

Mammans liv gick inte att rädda.
Efter den tekniska undersökningen visade det sig att branden var anlagd. Polisen kunde konstatera att kvinnan först utsatts för en grov misshandel och sedan dränkts in i brännbar vätska som den misstänkte mannen senare ska ha antänt.

Släpptes

Misstankarna riktades snabbt mot en man som tidigare haft en relation med den 38-åriga kvinnan.

Mycket pekade mot den i dag 53-årige mannen.

• Han hade nycklar till kvinnans lägenhet och utredningen visade att branden troligtvis anlagts av någon som hade nycklar till lägenheten.
• I sin dagbok hade kvinnan skrivit hur mannen hotat henne när hon bröt med honom. På dagboken fann man mannens fingeravtryck.

• Vittnen ska ha hört mannen hota den 38-åriga kvinnan och hennes 14-åriga dotter att han skulle begrava dem "sex fot under".

Mannen anhölls misstänkt för mord, men släpptes i brist på bevis.

Nätdejtat

För fyra år sedan tog utredningen i det gamla fallet ny fart.

Det som ledde fram till gripandet var en kombination av omständigheter. Under 2012 blev den 53-årige mannen misstänkt för två andra brott: ett fall av grov mordbrand och försök till mord i Borås i april 2012 samt ett fall av försök till mordbrand i Göteborg i juli.

Där, liksom i mordfallet på Docentgatan i Malmö, var brottsoffren kvinnor som hade, eller hade haft, en relation med den misstänkte efter att ha träffat mannen via nätdejting.

53-åringen dömdes för brotten som inträffade år 2012 men bevisen räckte inte då för att åtala honom även för mordet på Docentgatan.

"Nekar"

Men i morse anhölls den 53-årige mannen för det 18 år gamla mordet samt för mordförsök och grov mordbrand, något Sydsvenskan var först att berätta om.

– Han förhördes i ärendet i september, i fängelset där han avtjänar ett straff för andra brott, angående mordbranden, men sedan har vi inte hört någonting förrän i morse när vi fick besked att han anhållits, säger mannens advokat Jan Kyrö.

– Min klient har ju varit misstänkt för det här tidigare, och nu som då nekar han till inblandning.

Åklagare Anna Håkansson säger att hon inte vill kommentera ärendet närmare.

– Men jag menar att bevisläget har stärkts sedan han misstänktes för det här senast.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö