Döms för dubbelmord i Södertälje

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Smygfilmade frun med annan man - mördade båda

1 av 8

Ett ungt par hittades brutalt mördade i en bostad i Södertälje i januari – kvinnan hade fått halsen avskuren.

Hennes make Reza Mohammadi, 27, och hans 31-årige vän åtalades för mordet.

I dag kom domen: maken döms till livstids fängelse och vännen till 12 års fängelse för medhjälp till mord.

En 24-årig kvinna och en 21-årig man hittades döda i en bostad i Södertälje. Det var 21-åringens vänner som larmade polisen efter att inte ha fått tag på honom på flera dagar.

Polisens utredning visade att paret mördats den 15 januari, nio dagar innan polisen gick in i lägenheten.

Båda mordoffren hade blivit utsatta för massivt våld. Kvinnan hade blivit huggen 14 gånger och hennes hals var avskuren. Kroppen låg på sängen i sovrummet, täckt med ett tygstycke.

Ville skilja sig – flydde

Den 24-åriga kvinnan kom till Sverige i november 2015 med sin 27-årige make Reza Mohammadi, som hon hade träffat i Turkiet.

I Sverige träffade de den 31-årige mannen, som i sin tur presenterade dem för 21-åringen, som lät paret bo i hans lägenhet ett par nätter.

Paret flyttade sedan till ett flyktingboende – tills kvinnan flyttade till ett annat asylboende, eftersom maken misshandlade henne.

Vittnen har berättat för utredarna att kvinnan ville skilja sig, men att maken inte ville utan hotade att döda henne.

Till sist ska den unga kvinnan ha bett en av makens vänner, en 31-åring, om hjälp med boende i Stockholm.

31-åringen ska då ha tagit henne till 21-åringens bostad, där hon skulle få bo i några dagar.

Men kvinnan ska ha ändrat sig och beslutat att stanna kvar.

Smygfilmade frun genom köksfönster

Vittnen uppger att maken blev mycket påverkad av att hans fru lämnat honom. Han ska ha gråtit på nätterna och pratat mycket om henne.

I mitten av januari åkte maken till Stockholm och tog sig sedan till 21-åringens bostad i Södertälje att spionera på frun, något han erkände i förhör.

Hans förklaring var att han saknade henne och ville att hon kommer tillbaka till honom. Han hade även smygfilmat frun och 21-åringen genom ett köksfönster i en intim situation. Enligt åtalet ska han dagen före mordet ha hotat frun att sprida filmen till hennes släktingar utomlands.

Polisens utredning visade att Reza Mohammadi och hans 31-årige väns telefoner fanns i närheten av mordplatsen dagarna före mordet.

Nekar till brott

Enligt åklagaren visade maken filmen för vännen, som sedan ringde och hotade paret. Dagarna före mordet ringdes det från vännens telefon ett stort antal samtal till både kvinnan och 21-åringens nummer, visade utredningen.

Efter morddagen upphörde alla telefonkontakter, även mellan Reza Mohammadi och hans vän.

När maken greps, misstänkt för morden, nekade han till brott. Men sa att han misstänkte att hustrun hade ett förhållande med det 21-åriga mordoffret och att han var svartsjuk.

I bostaden där kropparna hittades, fanns en plastbit som troddes vara del av ett knivskaft. På det fanns 21-åringens blod och makens dna.

Maken menade att frun inte alls var rädd för honom och att han aldrig hotat henne. Däremot ska hon velat konvertera och det förbjöd han, enligt hans egna uppgifter.

Reza Mohammadi medgav att han varit i närheten av 21-åringens bostad, tillsammans med vännen, men hävdade att de bara skulle hämta en väska där.

Även dagen efter mordet åkte han till 21-åringens lägenhet, berättade maken i förhör. Men då stod han en bit från bostaden för att kolla om hon var kvar där, enligt honom.

”Kränkte hans heder”

Maken och hans 31-årige vän åtalades för dubbelmordet.

31-åringen, som bott i Sverige i drygt två år och jobbat som byggarbetare, nekade i förhör till brott.

Han sa att han hjälpte kvinnan genom att ordna boende hos 21-åringen, men att han inte visste något om morden.

Men i ett av förhören sa 31-åringen att hans vän kan ha dödat sin fru eftersom hans heder hade kränkts. På så sätt skulle hans vän fått upprättelse och inte "tappa ansikte". I senare förhör sa han sig inte minnas att han sagt så, för att efteråt påstå att Reza och en okänd man tagit honom till mordplatsen, där han fick sitta med tejpade händer medan de andra mördade paret. Den versionen avfärdades av tingsrätten som osannolik och en "uppenbar efterhandskonstruktion".

”Ville döda och skända kvinnan”

Åklagaren åtalade båda männen för mord då hon ansåg att de båda var på plats på brottsplatsen och de tillsammans främjat gärningen.

Klockan 11 i dag meddelades domen i Södertälje tingsrätt. Bland annat konstaterar rätten i domen att gärningsmannen inte endast velat döda kvinnan, utan även skända henne.

Maken Reza Mohammadi döms för mord till livstids fängelse och utvisning. Hans 31-årige vän döms till tolv års fängelse samt utvisning för medhjälp till mord.

Publicerad: