Eddie mördades av okänd gärningsman: ”Vill bli påmind om honom”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Det har gått över en månad sedan Eddie Svensson, 31, mördades i sin lägenhet i Högsbo.

Mördaren är fortfarande på fri fot och polisen misstänker att gärningsmannen ligger bakom ytterligare en attack i området.

– Jag vaknar på morgonen med en konstig känsla och sedan tar det några sekunder innan jag blir påmind om det som hänt, säger Eddies bror, Johnny Svensson, 41.

”Eddie, vem är du förutom underbar och älskad av alla?

Jag vet att alla här inne undrar varför?

Varför fick vår underbare son, bror, vän, kollega eller ex inte vara med på festen längre?

Det sägs ju att man alltid ska sluta på topp, eller gå hem när det är som roligast.

Eddie, du va verkligen på topp, du va nöjd med livet, hade många drömmar och mål. Långsiktiga och kortsiktiga, realistiska och orealistiska. Du struntade alltid i vad andra tyckte om dina galna idéer och planer och ditt utseende och klädstil och skägg och att dina makrillmackor förpestade hela din omgivning.”

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Eddie Svensson mördades i sin lägenhet i Högsbo.

Så inleder Johnny Svensson, 41, sitt tal på sin bror Eddies begravning.

Domkyrkan i Göteborg är välbesökt, 175 personer har kommit dit för att ta sitt sista farväl till 31-årige Eddie Svensson, som mördades natten mellan den sjunde och åttonde mars i sin lägenhet i Högsbo. Polisen misstänker att mördaren, som i medier kommit att kallas Högsbomördaren, även ligger bakom ett mordförsök på ytterligare en man i området. En av polisens teorier är att gärningsmannen går runt och känner på dörrar i området.

Lyssnar på klipp – med Eddie

Efter begravningen samlades de närmaste och åkte till vakan tillsammans. På högsta volym satte de på ett gammalt radioinslag, från när Christer och Morgan på P3 bad lyssnarna ringa in och berätta om sina skönhetsmissar. En av dem som ringde in var Eddie.

– Det var en sån jävla fin känsla när vi var samlade och lyssnade på det tillsammans. Det gav kraft, säger Johnny Svensson.

Han har lyssnat på inslaget flera gånger sedan Eddie mördades.

Nu sätter han på programmet på mobilen, spolar fram till slutet när Eddie kopplas in och berättar om när han gick på gymnasiet och skulle färga håret svart – och hur han inte ville kasta bort färgen som blev över utan bestämde sig för att även färga ögonbrynen. Men inte hela utan liksom bara halva brynen. Johnny skrattar när lillebrorsan snackar om sitt hår – ”inte rött utan koppargult” – och hur han mottogs när han gick till skolan.

– Det vore coolt om jag kunde säga att jag skapat en trend, säger Eddie om den annorlunda frisyren innan han drar ytterligare en anekdot – också den om färgat hår, men den gången i samband med en teaterpjäs.

”I en dimma”

För Johnny Svensson känns det fortfarande overkligt att hans bror inte finns i livet mer. Att han aldrig ska ringa och tjöta igen, att han inte kommer följa med på den planerade resan till Tyskland - eller fotbolls-VM i sommar.

I dag har han satt på sig en rosa tröja, som ett sätt att hedra brodern Eddie genom att iklä sig hans favoritfärg.

– I går gick det tre timmar utan att jag tänkte på det som hänt. Jag jobbade på och hade mycket att göra. Sedan träffade jag en kompis och vi började prata om det, säger han och tillägger:

– Annars tänker jag på det hela tiden. Jag vaknar på morgonen med en konstig känsla och sedan tar det några sekunder innan jag blir påmind om det som hänt. Det är som att vara i en dimma. Jag vet inte om jag förtränger det, men det känns som om han snart kommer komma hem igen. Att om jag bara skulle kunna dra tillbaka tiden så skulle jag kunna förändra det som hänt. Det är en så sjuk tanke, att någon gått in och mördat honom. Det är för konstigt och därför känns det som att det inte kan ha hänt.

Ett sista meddelande

Johnny tänker på sista gången han pratade med Eddie. De snackade om en resa de skulle göra till Tyskland i maj. Sedan skickade Eddie sitt sista sms till sin storebror: ”IFK vidare till kvartsfinal”. När blåvitt spelade sin allsvenska hemmapremiär i tisdags tänkte Johnny extra mycket på sin lillebror.

– Jag vet att han skulle ha varit där och det var han som höll mig insatt i fotbollen. Men nu kommer han inte ringa efter matcherna och prata om det och det är en konstig känsla, säger han.

Johnny berättade om när de åkte ett gäng ner till fotbolls-EM i Frankrike och hur Eddie höll låda hela den långa bussresan.

– Han underhöll alla och det var sådan han var. Han ville alltid snacka och skämta och var omöjlig att bli arg på. Som när han satt på jobbet och käkade sina knäckemackor med makrill, vem som helst hade man blivit irriterad på för de stank, men Eddie kom undan med sådana grejor.

Efter Eddies död har familjen fått flera brev från folk som känt honom och som velat berätta sina minnen. På Facebook har de efterlyst fler bilder och berättelser om honom.

– Det är härligt att få höra så mycket som möjligt om vad han gjort och vad som till exempel hände den där kvällen i Spanien för tio år sedan. Jag vill höra så mycket som möjligt om honom för då blir han levande på något sätt. Jag vill bli påmind om honom och vem han var.

Publicerad:

LÄS VIDARE