Livstidsdömd vill ha besök av kriminalvårdarflickvän – nekas

avJohanna Rapp

Foto: ULF HÖJER
Österåkeranstalten, där morddömde Mathias Berg nu sitter dömd till livstids fängelse

Livstidsdömde Mathias Berg hittade kärleken i en kriminalvårdare.

Nu vill han att hon ska få besöka honom – men Förvaltningsrätten säger nej.

Det är inte säkert för kvinnan att besöka honom, menar man.

För tio år sedan dömdes 44-årige Mathias Berg till livstids fängelse för att ha mördat en man som hans mamma under många år haft ett förhållande med. Efter mordet flydde Berg men tio dagar efter mordet kunde han häktas. Själv nekade han till brott.

Just nu avtjänar han sitt straff på Österåkeranstalten i Åkersberga. Där vill han få besök av sin flickvän. Han och kvinnan träffades när han satt placerad i Mariefred där hon arbetade som kriminalvårdare och under sommaren 2016 inledde paret ett förhållande.

Efter att man fått kännedom om deras relation förflyttades han:

”Då det inte kunde uteslutas att Mathias Berg genom sin relation tagit del av känslig information som kan äventyra säkerheten på anstalten”, enligt ett beslut från Kriminalvården.

Inte säkert

Mathias Berg har därefter ansökt om att få besök från kvinnan, något som Kriminalvården sagt nej till och hänvisat till kvinnans säkerhet:

”Kriminalvården bedömer att riskerna inte kan avhjälpas genom att besöken kontrolleras”, står det i beslutet från Kriminalvården.

Den livstidsdömde Mathias Berg överklagade beslutet till Förvaltningsrätten – och nu har de avslagit hans överklagande.

I sitt överklagande menar 44-åringen att det inte framgår vilka omständigheter som gör att ett besökstillstånd skulle vara skadligt för fästmön. Han säger att relationen påverkas negativt av beslutet:

”Myndighetens agerande har inneburit stora påfrestningar på relationen och på hans möjligheter att etablera en naturlig kontakt utanför livet i anstalt”.

Så många döms till livstid 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM