Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Frida utsattes för en stalker: ”Vågar inte vara hemma själv”

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

En okänd man skickade närmare 100 meddelanden till Frida på två veckor. Han ofredade henne sexuellt och sa att de bodde i samma område.

Mannen fick kontaktförbud. Men det hävdes – utan att Frida fick reda på det.

– Han uttrycker sig som att han står och tittar på mig genom mitt fönster. Jag vågar inte vara hemma själv, säger Frida.

En dag skrev en kille till Frida på internet.

Han skrev att de hade gått på samma skola och att han hade känslor för henne, berättar Frida.

– Jag kände ingen med det namnet i min årskull så jag blev lite fundersam. Jag frågade efter hans efternamn men det ville han inte säga. Sedan urartade det snabbt, säger Frida, som egentligen heter någonting annat.

Dagen efter bad hon honom att sluta skriva – men killen fortsatte. Drygt två veckor senare polisanmälde hon honom och då hade han skrivit 96 meddelanden, enligt Frida. Han skrev och kommenterade hennes utseende, vad hon hade på sig och att de bodde i samma område. Han kom också med flera sexuella påhopp som: ”Blev det något kuksugande eller?”.

– Jag vågar inte vara hemma själv. När min sambo är borta så åker jag hem till mina föräldrar för att slippa vara ensam. Han uttrycker sig som att han står och tittar på mig genom mitt fönster, säger Frida.

Runkade i videochatt

Han ringde även upp henne, berättar hon.

– Han ringde mig på en videochatt och runkade framför mig. Min kompis var med så vi filmade av det för att få bevis för vad han höll på med. Han skrev också att han väntade i garaget nedanför mig och sa vilket fint hus vi bodde i.

Enligt andra meddelanden så har hon fått veta att avsändaren försökt spana in i hennes och sambons sovrum och att han sett dem tillsammans.

– Jag är livrädd. Jag vet hans namn, men inget mer. Jag har alltid pepparspray med mig nu när jag går ut och när jag är ute på krogen är jag rädd att någonting ska hända. Han kan skriva när som helst och händer det när jag är på jobbet kan jag inte tänka på annat. När han skrev som mest och så mycket grova grejer grät jag mig till sömns. Man tänker på det hela tiden och jag är rädd att han ska stå utanför dörren, eller hoppa in genom ett fönster, säger hon.

Mannen fick kontaktförbud. Men det hävdes – utan att Frida fick reda på det.

Foto: PERNILLA WAHLMAN

Kontaktförbud upphävt

Frida ansökte om kontaktförbud, vilket hon beviljades: ”Det finns på grund av särskilda omständigheter risk att NN kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera NN”, står det i beslutet.

– Jag känner att det inte hjälpt mig ett skit. Det kändes tryggt till en början och jag tänkte att nu kanske det kan ta slut. Han skrev inte till mig på en månad och sedan när jag var utomlands och la upp en bild så började han igen, säger Frida, som också anmält överträdelsen av kontaktförbudet.

Nu har kontaktförbudet upphävts. Enligt åklagare beror det på att brottsmisstankegraden har sjunkit och att ärendet sannolikt inte kommer att leda till åtal. Man menar att man inte kunnat knyta mannen till meddelandena. Brottsmisstankarna om flera fall av sexuellt ofredande i flera fall och överträdelse av kontaktförbud kvarstår dock fortfarande.

Att kontaktförbudet hävts hade inte Frida informerats om.

– Jag tycker det är dåligt och det känns för mig som att de inte tar
mig och ärendet på allvar, säger hon.

Åklagaren som har hand om ärendet säger att ett brev ska ha skickats till Frida om att kontaktförbudet hävts. När åklagaren tittar efter så ser han att brevet returnerats och alltså inte nått Frida.

– Hon måste ha flyttat och bytt adress, säger åklagaren.

Varför ringer ni inte?

– Det finns ingen rutin som säger att man ska ringa. Om man upphäver ett kontaktförbud ska det skickas ut med post till båda personerna.

FOTNOT: Frida heter egentligen något annat

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Få kontaktförbud beviljas: ”Större fokus på hans integritet än på min”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kontaktförbuden – Aftonbladet granskar stalkning

Brott

Sexuella övergrepp

Rättspolitik