Sommarstugemorden i Arboga

Arbogadomen: Livstids fängelse för Johanna Möller – 14 år för expojkvännen

Av: 

Johanna Rapp

Eric Tagesson

Mira Micic

KRIM

Livstids fängelse för Johanna Möller, 42.

Fjorton års fängelse och utvisning för Mohammad Rajabi, 21.

Möller döms även att betala miljonskadestånd till anhöriga och försäkringsbolag.

Det blev straffen i ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall.

Nu har Västmanlands tingsrätt meddelat sin dom i de så kallade sommarstugemorden.

Redan i slutet på juni meddelade domstolen att ”övertygande bevisning har förebragts om dels att Mohammad Rajabi gjort sig skyldig till mord och försök till mord” och att Johanna Möller ”gjort sig skyldig till ett fall av stämpling till grov misshandel, i vart fall några fall av stämpling till mord, i vart fall anstiftan av mord den 7–8 augusti 2015 samt mord och försök till mord den 3 augusti 2016, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.”

Yrkade på livstid

Därefter har de båda genomgått rättspsykiatriska utredningar, men ingen av dem ansågs lida av en allvarlig psykisk störning i lagens mening och när en slutpläderingarna hölls den 7 augusti yrkade åklagarna på livstids fängelse för både Johanna Möller och Mohammed Rajabi.

Men efter sista rättegångsdagen fick åklagarna in handlingar som visade att Rajabi var 20 år när brottet begicks, och därför ändrade åklagarna sitt yrkande till 14 års fängelse.

Och nu har rätten sagt sitt. I domen som meddelades klockan 11 i dag står det att:

  • Johanna Möller, 42, döms till livstid fängelse.
  • Mohammed Rajabi, 21, döms till 14 års fängelse och utvisning.

Över en miljon skadestånd till anhöriga

På sin hemsida skriver tingsrätten att Johanna Möller ”döms för mord och försök till mord (föräldrarna), anstiftan av mord (maken) samt stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning, och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid”.

Två av rättens ledamöter var enligt pressmeddelandet från domstolen, skiljaktiga på så sätt att de vill ogilla åtalet för hot mot tjänsteman.

Hennes expojkvän döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år samt utvisning på livstid.

”En av rättens ledamöter är skiljaktig och vill bestämma påföljden till fängelse 12 år” skiver tingsrätten. Rajabi utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Johanna Möller döms även att betala skadestånd till exmakens anhöriga samt försäkringsbolaget på sammanlagt 1,1 miljoner kronor.

Förutom det döms hon till att, tillsammans med Rajabi, betala sammanlagt 309 000 kronor i skadestånd till sin mor och syster.

Rajabis advokat Lars Jähresten säger till Aftonbladet att domen är väntad. Han har ännu inte diskuterat domen med sin klient.

– Först när jag gjort det kan vi ta ställning till om vi ska överklaga till hovrätten.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

LÄS OCKSÅ: Här är de som sitter inlåsta – på livstid

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Sommarstugemorden i Arboga

LÄS VIDARE

Sommarstugemorden i Arboga – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarstugemorden i Arboga

Våldsbrott

Arboga

Johanna Möller

Mohammad Rajabi