18-åringen misstänks ha mördat 17-åring under permission

KRIM

18-åringen var placerad på ungdomshemmet Fagared utanför Göteborg.

Han fick obevakad permission en helg och åkte upp till Stockholm.

Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på en 17-åring i Åkersberga, ett mord han ska ha begått under permissionen.

1 av 7 | Foto: P-O Sännås
Polistekniker på plats där man hittade kroppen.

Trots placeringen på Fagareds ungdomshem var 18-åringen hemma i Stockholm under helgen 16–17 juni. Han hade fått beviljad permission och som en del i permissionen ingår att umgås med familj och vänner. På lördagskvällen mördades en 17-årig kille i Åkersberga. Han hittades i en skogsdunge vid en skola på söndagen av två hundägare.

Att han inte dött en naturlig död stod snabbt klart.

Några dagar efter mordet kunde 18-åringen gripas i Göteborg. Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag känner till det där att han var på en beviljad permission, säger kriminalinspektör Patrik Zanders som håller i mordutredningen.

Vad tänkte du när du fick höra det?

– Ja... om det nu visar sig att han är skyldig till det här brottet så är det ett stort misslyckande.

Misslyckande för vem?

– För dem som har beviljat permissionen. Det här är oerhört tragiskt. Men egentligen är det ett misslyckande för hela samhället. Vi har ju inte lyckats hjälpa den här killen tillbaka till samhället, säger Patrik Zanders.

Oklart vem som beviljade permissionen

Vem som beviljade 18-åringens permission är än så länge oklart. Som vanligt när socialtjänsten är inkopplad är sekretessen strikt.

Han var tvångsomhändertagen efter att ha dömts till ungdomsvård och placerad på Fagareds ungdomshem. Socialtjänsten i Skärholmen hade tvångsomhändertagit honom, placeringsenheten på Statens institutionsstyrelse placerade honom på Fagared och Fagared skötte vården av honom på uppdrag av socialtjänsten.

– Jag säger inte någonting om detta. Vi har kraftig sekretess så jag kan varken bekräfta eller dementera det här, säger Anita Hedström, biträdande institutionschef på Fagared.

Tidigare dömd för flera våldsbrott

18-åringen är tidigare dömd för flera våldsbrott och har varit tvångsomhändertagen och bott på institution flera gånger förut. I januari blev han arg för att han inte fick använda gymmet på den institution som han då bodde på. När föreståndaren för avdelningen skulle lugna situationen slog 18-åringen till honom. Även en behandlingsassistent fick två smällar av 18-åringen och i mars dömdes han till ungdomstjänst för våld mot tjänsteman.

Efter händelsen skickades 18-åringen till Fagared.

Socialtjänsten har yttersta ansvaret

Biträdande institutionschefen Anita Hedström säger, att rent generellt, så jobbar Fagared på uppdrag av socialtjänsten. Socialtjänsten bestämmer när en ungdom ska skrivas in eller ut på hemmet. Fagared och socialtjänsten lägger upp vårdplaner och beslutar om permissioner tillsammans, men yttersta ansvaret för den enskilda ungdomen har alltid socialtjänsten i ett tvångsomhändertagande.

– Det är socialtjänsten som till exempel bestämmer att den här ungdomen ska vara placerad på ett sätt och den här ungdomen ska vara placerad på ett annat sätt, säger Anita Hedström.

Aftonbladet söker socialtjänsten i Skärholmen.

ARTIKELN HANDLAR OM