Skickade 685 knarkbrev - åkte fast efter postens luktlarm

avEvalisa Wallin

KRIM

Polisen drog igång ”operation postkärring” efter larm från posten om att brev luktade konstigt. Med hjälp av spaning hittade man ett par i Solna som misstänks ha sålt och skickat kokain, hasch och annan narkotika.

Det handlar om 685 brev som tagits i beslag, och utredningen mot köparna pågår fortfarande.

Nu väntar paret på domen i det grova narkotikabrottsärendet.

Polisen gjorde ett tillslag mot mannen redan i januari då man hittade en mindre mängd cannabis och tramadol i hans hem. Då begärdes mannen aldrig häktad.

Men i februari upptäckte posten kuvert som luktade konstigt och anmälde det till polisen. De doftande breven fortsatte dyka upp och polisen drog igång en spaningsinsats efter att samma typ av kuvert med narkotika verkar ha postats i samma geografiska område.

Spåren visade sig leda till den man som polisen gjorde tillslag mot i januari.

Tillslag mot paret i april

Polisen fick tillstånd att ha hemlig kameraövervakning mot ett antal postlådor under tio dagar i slutet av mars och början av april. Insatsen fick namnet ”operation postkärringen”. Det visade sig dock att den hemliga kameraövervakningen drabbats av tekniskt strul och när den förmodade filmen kontrollerades fanns inte en ruta dokumenterad. I polisens pm står att ”Inget filmades pga tekniskt fel”.

Däremot bedrevs även spaning och polisens personal dokumenterade ett antal postningar på olika platser som mannen gjorde som enligt åklagaren handlar om brev med narkotika. Total ska 685 knarkbrev ha postats till köpare - men kuverten tog polisen i beslag.

I slutet av april slog man till mot paret och de har sedan dess suttit häktade. I november åtalades de för grovt narkotikabrott. Enligt åtalet har de hanterat ett drygt hekto kokain, 1,5 kilo cannabis, 600 gram cannabisharts, 200 gram MDMA och över 40 000 narkotiska tabletter under januari-april i år.

Erkände vissa brott under rättegången

Rättegången hölls i Solna tingsrätt i mitten av november och mannen erkände då att han postat brev med narkotika vid sju tillfällen. Under polisutredningen medgav han bara två postningar.

Åtalet mot mannen gällde både narkotikabrott för tillslaget mot honom i januari, samt grovt narkotikabrott för att ha skickat brev med narkotika.

– Han erkänner att han postat en mindre del av försändelserna, säger mannens advokat Viktor Svartz. Han har varit medveten om att han postat narkotika men han har inte postat narkotika i den omfattning som åklagaren påstår.

Kvinnan åtalades för grovt narkotikabrott för att ha deltagit i ”postorderverksamheten”. Hon släpptes dock efter rättegången i väntan på domen medan mannen sitter kvar i häkte, något som kan tyda på att hon antingen får ett relativt lindrigt straff eller frias.

Filip Rydin, kvinnans advokat, skriver i ett mejl att kvinnan förnekar ”inblandning i den mycket omfattande brottslighet som åklagare påstått att hon deltagit i”.

Utredningen gällande köparna som de beslagtagna knarkbreven skulle skickas till pågår fortfarande.

– Ingen köpare åtalad ännu men det finns i vart fall en identifierad person som köpt 23 gram kokain, säger åklagare Ola Tingvall.

Domen mot paret väntas i slutet av november.

Så har brottsstatistiken förändrats genom åren 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Solna

Cannabis