Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Ligan tömde Anjas, 81, konto: ”Man vill ge dem en rak höger”

Av: 

August Håkansson

KRIM

81-åriga Anja Pajuluoma fick sitt konto länsat efter att ha blivit övervakad när hon slog in sin pinkod till bankkortet.

Men bilderna från övervakningskameran avslöjade förövarna – och en av många åldringsligor kunde sprängas.

– Man skulle vilja ge dem en rak höger. Man blir arg, säger Anja Pajuluoma.

Anja Pajuluoma är bara en av många personer som drabbats av de ligor som specialiserat sig på att begå brott mot äldre.

En dag i augusti var hon och handlade på Ica i Fagersta.

– Jag gick till kassan och betalade. Sedan gick jag in till spelbutiken för att köpa tobak. Då såg jag två män som tittade på tidningar. Sedan tänkte jag inte mer på dem, säger Anja Pajuluoma.

Vad hon inte visstes var att en av männen stått bakom henne i kassan och memorerat hennes kortkod, något som övervakningsfilmen visade.

Tömde bankkontot

Männen följde efter Anja Pajuluoma hem och när hon började bära in sina matkassar i huset kom de fram till henne och frågade om de fick fylla en flaska med vatten.

– Det var varmt den dagen så jag tänkte väl att jag kunde ge dem lite vatten. När jag hade gjort det tog jag in resten av varorna från bilen och tittade i min handväska där jag hade haft plånboken. Då fanns den inte där, berättar hon.

En tredje man tog en kort stund senare ut alla pengar från kontot – 11 000 kronor – med Anjas kort i en bankomat. Men även den mannen blev filmad.

Anja Pajuluoma åkte direkt till polisen och anmälde stölden när hon upptäckte den.

– Självklart ska man göra anmälan med en gång. Det kanske man inte behöver åka till polisen för att göra, utan har man precis blivit utsatt för ett brott ska man ringa 112, säger Håkan Carlsson, chef på Circa-gruppen.

Polisens Circa-grupp, Centrala gruppen för utlänningsrelaterade brott, har till uppgift att utreda och kartlägga seriebrotten mot äldre. I dag följer gruppen mellan 30 och 40 ligor som åker in och ut ur Sverige, och som ofta rör sig snabbt över stora geografiska ytor.

Vittnade i rätten

Övervakningsfilmerna med männen som rånade Anja Pajuluoma publicerades av tv-programmet ”Efterlyst” och i Aftonbladet. Det ledde till att en boende i Jakobsberg norr om Stockholm fick syn på två av männen i sitt bostadsområde, och slog larm.

Männen greps och dömdes nyligen de för brottet mot Anja Pajuluoma och för flera andra liknande brott. Männen dömdes till 14 respektive 16 månaders fängelse för bland annat grov stöld och bedrägeri.

Anja Pajuluoma vittnade i rätten mot männen.

– Att de inte har sympati för oss äldre och visar uppskattning för människor som har jobbat hela livet, det kan jag inte begripa, säger hon.

”Känn ingen skuld”

Sedan polisens Circa-grupp startades 2008 har 219 personer kunnat dömas för liknande brott.

För att fler ur de här ligorna ska dömas krävs att fler anmäler. Men många brottsoffer skäms.

– Många anklagar ofta sig själva för att de har gått på det här och blivit bestulna eller lurade, säger Håkan Carlsson.

Till dem har Anja Pajuluoma ett råd:

– Prata om det ni har varit med om. Ni behöver inte skämmas fastän ni känner er dumma. Känn ingen skuld. Det är tjuvarna som ska skämmas, inte vi.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lurar ligorna äldre i Sverige – här är metoderna

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Fagersta

Brott

Efterlyst (tv-program)