Martin Jonsson, 33, åtalas för mordet på Lotta

avEric Tagesson, Linda Hjertén

1 av 7

Martin Jonsson, 33, åtalades i dag för mordet på Lotta Rudholm, 41.

Den 4 juni misstänks han ha sparkat och slagit henne så illa att hon dog på sjukhus tre dagar senare – utan att någonsin ha återfått medvetandet.

Jonsson har erkänt att det var han som orsakade Lottas skador, men nekar till mord.

– Jag slog henne väldigt illa. Jag kom på mig själv och ringde ambulansen, säger han i förhör.

Åtalet väcktes i dag klockan 10.00.

Förutom mord åtalas Martin Jonsson även för grov fridskränkning och förtal av Lotta, misshandel av en annan målsägande samt ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.

”Ni får komma och ta mig”

I förundersökningen framkommer att Martin Jonsson hade varit ute på krogen på natten.

Vid 04.30-tiden på morgonen den 4 juni satte han sig i en taxi och åkte till Lotta, en 41-årig ekonomiassistent som han haft ett förhållande med.

05.10 stannade taxin utanför hennes hus, från taxibilens kamera finns en bild strax innan Jonsson kliver ut.

Lägenheten visar inga tecken på inbrott, Martin Jonsson hade tagit av sig jackan och skorna när han kom in.

05.23 ringde han SOS Alarm.

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, hon ligger och spottar blod här. Jag sitter kvar, ni får komma och ta mig.

Åklagaren tror att dödsmisshandeln pågick i max tio minuter.

– Men man hinner åsamka stora skador på sådan tid, säger kammaråklagare Tobias Kudrén.

”Jag har blockat det”

Bilder från lägenheten visar sönderslagna möbler och blodfläckar.

I åtalet står att Lotta misshandlades med ett tiotal slag och sparkar. Våldet var riktat mot hennes huvud, när hon låg ned, vilket enligt åklagaren gör våldet än mer hänsynslöst.

Under misshandeln användes så mycket övervåld att härdade poliser och sjukhuspersonal beskrivit det de fick se i lägenheten i Bromma som ”det värsta de sett”.

Martin Jonsson har erkänt att han misshandlat Lotta grovt men säger att han inte­ minns gärningen.

– Jag försöker tänka men jag har blockat det. Jag mår inte bra av själva grejen, jag är inte redo att ta det till mig. Det blir inte bättre. Jag är jätteledsen över att det hänt. Men nu har jag gjort det, säger han i förhör.

Ångrar sig

Han erkänner att han kom hem till henne efter att han varit ute på krogen.

– Lotta släppte in mig till hennes lägenhet. Något blev käpprätt åt helvetet, vi blev osams. Jag slog henne väldigt illa. Jag kom på mig själv och ringde ambulansen.

Han säger även att han misshandlade Lotta grovt.

– Jag slog sönder bordet och inredningen, jag kastade runt henne också. Jag slängde henne i soffan och sånt, jag kan inte gå in på exakt vad jag gjorde, det går inte att återberätta.

Flera detaljer han uppger om misshandeln i förhör är för grova att återge. Martin Jonsson säger också att han ångrar det han gjorde mot Lotta.

– Hon är död. Jag tycker det är jobbigt. Jag har tagit bort någon som jag älskar och som jag gillar och som jag vill vara med. Det är inte så att jag valt det utan det har blivit så. Jag har ångest varje stund. Jag förstår inte att hon är död.

Lång rad våldsbrott

Efter att Martin Jonsson själv larmat polisen greps han på plats – påverkad av alkohol, anabola steroider och bensodiazepiner, en kombination som ökar våldsbenägenheten samt suddar ut omdömet.

Jonsson har sedan han greps genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Där konstateras att han inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det finns därför ingenting som hindrar att han döms till fängelse om han bedöms skyldig till mordet på Lotta.

Martin Jonsson är tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott. När Lotta Rudholm träffade honom i februari var han villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för att ha hotat och misshandlat en annan kvinna.

”Han hade riktat in sig på hennes huvud”

Redan nästa vecka börjar rättegången.

Lottas familj kommer att vara där.

– Det kommer att bli jäkligt tufft att möta honom i rättssalen. Men jag är rik för jag har vänner och familj och barn. Han har inte det. Han är liten, säger Lottas syster Camilla Rudholm.

Efter att Lotta hade misshandlats vakade Camilla och resten av familjen vid hennes sjuksäng.

Men Lotta vaknade aldrig upp, hon var för illa däran. Tre dagar efter misshandeln stängdes de livsuppehållande åtgärderna av.

På sjukhuset fick Lottas familj se en person som hade misshandlats bortom igenkännelighet.

– Vi var tvungna att titta på kännemärken så att vi kunde se att det var hon, hennes naglar och en leverfläck på benet. Han hade riktat in sig på hennes huvud, säger Camilla.

Till en början var det bilderna från sjukhuset som dök upp i Camillas huvud när hon tänkte på Lotta.

Men de hemska minnena har nu fått ge vika för Lotta som hon var i livet.

– Jag kan skratta åt minnen vi hade och äter jag en kanelbulle så äter jag för Lotta för hon älskade kanelbullar. Lotta var hemskt omtyckt av alla, sprudlande glad och full av energi. Det är så jag minns henne nu.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM