41-åriga kvinnan omhäktades för sommarstugemordet

avLinda Hjertén

1 av 3

Den 41-åriga kvinnan menar att hon är oskyldig till mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.

Men enligt åklagaren har misstankarna stärkts och i dag omhäktades kvinnan.

Hon ska även genomgå en liten sinnesundersökning.

– Det är klart att hon ville bli försatt på fri fot, säger advokat Amanda Hikes.

Klockan 13.00 i dag inleddes omhäktningsförhandlingen mot den 41-åriga kvinnan i Västmanlands tingsrätt. Kvinnan närvarade via videolänk från häktet i Uppsala där hon tillbringat de senaste fyra veckorna.

Efter en dryg timmes förhandling omhäktades kvinnan misstänkt för mord och försök till mord i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti – brott som hon bestämt nekar till.

"Otroligt isolerad"

I fredags omhäktades hennes 18-årige sambo misstänkt för samma brott – även han nekar.

Samtidigt säger åklagaren i fallet att misstankarna och bevisningen mot den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo har stärkts under utredningens gång.

Den 41-åriga kvinnan har tidigare krävt att bli släppt ur häktet. Enligt hennes advokat finns det nya omständigheter som kvinnan vill berätta om – omständigheter som ska visa på hennes oskuld.

I dag, under omhäktningsförhandlingen som skedde bakom stängda dörrar, fick hon möjligheten att berätta vad dessa omständigheter är.

Men rätten valde att omhäkta kvinnan med fulla restriktioner. Rätten beslutade även att kvinnan ska genomgå en så kallad paragraf 7-utredning, även kallad en liten sinnesundersökning.

– Det är klart att hon ville bli försatt på fri fot, annars hade vi medgett förlängd åtalstid, säger den 41-åriga kvinnans advokat Amanda Hikes.

Hon vill inte gå in på hur hennes klient mår men säger:

– Hon är otroligt isolerad då hon har fulla restriktioner.

Det var den 3 augusti klockan 23.13 som en 63-årig kvinna ringde till 112 och sa: ”Hjälp, jag har hål i kroppen”. Det var den nu häktade kvinnans mamma.

Greps i Trondheim

När polisen kom till sommar­stugan, några mil utanför Arboga, stod dörren öppen - den var inte uppbruten. Patrullen hittade den 63-åriga kvinnan blödande i hallen.

I sovrummet låg hennes 68-­årige make död.

Misstankar riktades snart mot parets 41-åriga dotter och hennes 18-årige sambo. De greps och anhölls - men släpptes efter några dagar. Bevisen mot dem räckte inte för att begära dem häktade.

Kvinnan åkte nästan direkt på semester till Thailand. Var den 18-årige mannen uppehöll är oklart. Han ska inte ha synts till i eller vid den gemensamma bostaden, kvinnans lägenhet.

Samtidigt fortsatte polisen sitt utredningsarbete i tysthet. De säkrade bland annat spår på mord­platsen, från en bil som kvinnan disponerar.

När kvinnan åkte till Thailand kände hon inte till att polisen följde hennes steg.

Den 30 augusti greps paret på ett hotellrum i Trondheim i Norge. Dit ska 18-åringen ha tagit sig och väntat på 41-åringen.

Sedan dess har paret suttit häktade.

Åklagaren har nu begärt att de båda ska genomgå en så kallad paragraf 7-utredning, en liten sinnesundersökning.

Senast den 28 oktober ska åtal vara väckt.

ARTIKELN HANDLAR OM