Lotta misshandlades till döds – i dag föll domen

Döms till livstids fängelse för mord

Martin Jonsson, 33, slog Lotta Rudholm till döds.

I dag dömdes han till livstids fängelse.

Han har enligt rätten varit "uppenbart likgiltig" inför om Lotta dog.

Domen meddelades klockan 11.00 i Solna tingsrätt.

Domen blev det som åklagaren yrkade på – livstid i fängelse för mord.

– Jag kan konstatera att tingsrätten delat min uppfattning om vad den tilltalade ska dömas för och vilken påföljd som ska dömas ut. Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall – men tingsrättens dom borde stå sig väl vid en överprövning i hovrätten, säger kammaråklagare Tobias Kudrén i ett pressmeddelande.

Martin Jonsson döms även för en lång rad andra brott som misshandel, förtal och grov fridskränkning av Lotta. Hon misshandlades flera gånger under deras korta förhållande, så pass att hennes revben bröts.

Lotta anmälde Martin Jonsson men drog sedan tillbaka anmälan på grund av rädsla.

Men hon hann själv dokumentera sina blåslagna armar och såriga fötter och hon skickade bilderna till vänner – något som blev en viktig bevisning mot Jonsson.

"Käpprätt åt helvete"

Det var den 4 juni klockan 05.10 som en taxi stannade utanför lägenheten i Bromma där Lotta Rudholm bodde.

Ut klev Martin Jonsson, 33. Han släpptes in, tog av sig jacka och skor, och sedan gick allt "käpprätt åt helvete" som han sagt i förhör.

Klockan 05.23 ringer Martin Jonsson SOS Alarm.

– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, hon ligger och spottar blod här. Jag sitter kvar, ni får komma och ta mig.

Somnade in

I lägenheten hittas Lotta svårt skadad. Besinningslöst våld hade riktats mot hennes huvud.

Tingsrätten skriver i sin dom att skadorna tyder på att Lotta utsattes för fler än tio kraftiga slag och/eller sparkar. Jonsson har själv i förhör sagt att han "matat slag" mot Lotta.

Lotta fördes till Karolinska Universitetssjukhuset och vårdades på intensivvårdsavdelning.

Men det fanns inget att göra, hon var hjärndöd.

– Jag satt hos henne och höll henne i handen. Men innan de stängde av gick jag, jag ville att hon skulle leva när jag gick. Jag sa "hejdå Lotta, vi ses igen, men inte snart”, säger en barndomsvän.

Svartsjuka och våld

En liten stund senare, på tisdagseftermiddagen 7 juni, stängde läkarna av respiratorn. Hon somnade in med sina närmaste vid sängkanten.

Martin Jonsson erkände att han orsakat Lotta det våld som hon dog av, men nekar till att han menade att döda henne.

Tingsrätten menar dock att han har utsatt en närstående för upprepat allvarligt våld och detta har skett i hennes hem.

Lotta var styrkemässigt helt underlägsen Jonsson, han vägde vid tillfället 115 kilo och Lotta endast 59 kilo, och hon hade ingen möjlighet att värja sig.

Martin Jonsson har dessutom tidigare straffats för särskilt allvarlig våldsbrottslighet.

Han var, när han mötte Lotta, villkorligt frigiven från ett fängelsestraff som han avtjänat för att bland annat ha misshandlat en tidigare flickvän.

Utredningen visar att våld och svartsjuka snabbt blev ett problem i Martin Jonsson och Lotta Rudholms relation och tingsrätten menar att det samlade våld som Jonsson utsatt Lotta för innebär att gärningen ska rubriceras som mord.

– Jag har inte ännu bestämt om jag vid en eventuell hovrättsprocess (för det fall att den tilltalade överklagar domen) kommer att stå fast vid de påståenden om de detaljer i händelseförloppet som tingsrätten inte ansett vara bevisade, eller om jag kommer att godta tingsrättens bedömning i sin helhet, säger Tobias Kudrén i pressmeddelandet.

 PLUS:  Lotta blev bara 41 år

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN