Här tömmer bedragaren 89-åringens konto

avSara Cosar

Tar ut flera tusen kronor

En man har fastnat på övervakningsfilm där de tar ut tusentals kronor med ett kort stulet från en 89-årig man. Nu hoppas polisen att de tydliga bilderna ska göra att den fräcka bedragaren identifieras.

– Det här är ett riktigt fult brott, säger Jan Olsson, polis.

Den 14 augusti förra året var en 89-årig mannen på en butik på Götgatan i Stockholm. Där handlade han batterier och stod med sin rullator vid kassan, i butiken observerar han en person som lämnar butiken och två män som befinner sig i butiken. När han sedan kom hem upptäckte han att kortet saknades, men kunde själv inte minnas om han glömt det i kortläsaren. När han gått in på sin internetbank upptäckte han att tre uttag gjorts.

– Den enda chansen här är att bedragarna har sett när koden har använts, annars hade de inte kunnat använda kortet, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Riktat in sig på äldre

Bedragaren har fastnat på film vid de tre uttagen och totalt kommer de över 13 100 kronor från mannens konto. I bild syns också vad polisen misstänker är bedragarens kumpan.

– Vi är övertygade om att de här två männen är inblandade i många fler fall, säger Jan Olsson.

Han tror att bedragarna riktat in sig på just äldre personer.

– Skulle de ge sig på en ung man så finns risken för motstånd, de anser väl att det är lättare att tampas med en äldre om det skulle bli aktuellt. Det här är ett riktigt fult brott, säger Jan Olsson.

Mer om fallet i kvällens avsnitt av Brottscentralen klockan 20.00 i Aftonbladet tv och Investigation Discovery.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott