Mördade sin syster över bråk om sommarstuga – nu döms han

KRIM

Kvinnan berättade för vänner och släktingar om rädslan hon kände för sin bror efter fejden om sommarstugan.

Tillsammans med en väninna hade hon utvecklat ett kodord, som hon skulle säga till väninnan i telefon om brodern blev hotfull.

Men koden hann inte användas – och i stället mördades kvinnan.

Nu döms hennes bror till 17 års fängelse.

– Min bror står i hallen, säger kvinnan till väninnan som hon pratar med på telefon innan samtalet sedan bryts.

Det var det sista samtalet kvinnan ringde, innan hon mördades med flera hugg mot överkroppen, på gården utanför Enköping, i augusti förra året.

1 av 7
Brodern.

Misstankarna riktades snabbt mot kvinnans bror, som flera vittnen setts lämna platsen. Kvinnan och hennes bror, som är i 60-årsåldern, hade under en längre tid haft en konflikt om en sommarstuga som de ägde tillsammans. Samma dag som kvinnan mördades skulle de ha haft ett möte om sommarstugan, men mötet ställdes in.

Utvecklade nödkod – mot brodern

Men brodern ville komma ändå – och trots att systern sa att de inte skulle ta emot skrev han ett meddelande till henne:

”Försent för det. Vi kommer”.

Flera släktingar och vänner till kvinnan har berättat hur hon var rädd för honom och inte vågade vara vid sommarstugan samtidigt som honom och att han var hotfull om de var ensamma. En annan anhörig har sagt att kvinnan berättat att hon varit rädd att brodern skulle döda henne.

Kvinnans väninna hade till och med föreslagit för henne att de skulle ha en nödkod som de skulle använda om brodern blev hotfull. Koden skulle vara en kombination av bokstäver och siffror som kvinnan kunde använda i telefon om hon kände sig hotad av brodern – så att väninnan då kunde larma polisen.

Brodern har under hela utredningens gång förnekat att han mördat sin syster.

Brodern döms för mord på systern

När mannen greps efter mordet var han blodig och hade skadat sin hand. Hans blod hittades i kvinnans hem och i hans bil hittades blod från systern. Själv har han enligt förundersökningen sagt att han varit ute och åkt bil under mordkvällen, men inte vart han åkt eller varför.

Nu döms mannen till 17 års fängelse. Enligt tingsrätten har det funnits en rad försvårande omständigheter, bland annat att hon mördats i sitt hem, av sin egen bror:

– Våldsutövningen har varit omfattande och närmast besinningslös. Hon måste ha känt en stor desperation och dödsångest under händelseförloppet och gärningsmannen lämnade henne ensam liggande på golvet där hon dog av förblödning, säger Johan Rosén, rådman vid Uppsala tingsrätt, enligt ett pressmeddelande.

Rätten säger att man inte kunnat dra några säkra slutsatser om mordet har planerats i förväg.

– Det kan därför inte uteslutas att våldsutövningen utlöstes av något kvinnan sade till mannen eller något han hörde henne säga till sin väninna i telefon när han kom till hennes bostad. Vid en sammantagen bedömning av dessa omständigheter har vi kommit fram till att mannen ska dömas till fängelse 17 år, säger rådman Johan Rosén i ett pressmeddelande.

Mannen ska betala skadestånd till kvinnans make och hennes två barn om 60 000 kronor var.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Enköping

Brott