”Alla visste, släpps han fri kommer han att slå ihjäl en kvinna”

KRIM

33-åringen bedömdes ha hög risk att misshandla kvinnor igen

1 av 6 | Foto: Lotta hittades svårt misshandlad i sin lägenhet. Några dagar senare dog hon av sina skador. Den 33-årige mannen sitter häktad misstänkt för dödsmisshandeln.

33-åringen ansåg att han ständigt träffade fel tjejer som provocerade honom att slå.

När en riskbedömning gjordes av honom i fängelset bedömdes det vara hög risk att han skulle misshandla kvinnor igen.

– Alla runt omkring har vetat att släpps han fri kommer han att slå ihjäl en kvinna, säger en anställd inom Kriminalvården.

När Lotta, 41, kom i kontakt med 33-åringen hade han bara några månader tidigare släppts ur fängelse.

Han hade då avtjänat ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för att ha misshandlat en tidigare flickvän.

Den dåvarande flickvännen berättade i polisförhör om hur 33-åringen under en lång tid terroriserat och misshandlat henne. Hur han dragit en kniv över hennes hals och hotat döda hennes familj.

Väl ute i friheten hittade 33-åringen Lotta på Facebook och började uppvakta henne. Till en början sa han att hon var det bästa som hänt henne och köpte blommor.

Hög risk

Men snabbt började Lotta se en annan sida av mannen och försökte avsluta relationen. Anhöriga har berättat för Aftonbladet att första slaget kom snabbt. Under flera månader levde Lotta under dödshot och 33-åringen ringde hela tiden, har anhöriga berättat för Aftonbladet.

Mannen har flera gånger dömts för att ha misshandlat och hotat flickvänner.

Innan han i oktober 2015 blev villkorligt frigiven gjorde Kriminalvården en riskbedömning av mannen. Aftonbladet har tagit del av information ur bedömningen där det framkommer att det ansågs föreligga en hög risk att 33-åringen skulle misshandla kvinnor igen när han släpptes ut.

– Han är dömd för partnervåld flertalet gånger tidigare och han visar ingen empati och ånger överhuvudtaget, det finns inte, säger en anställd inom Kriminalvården.

Enligt Kriminalvårdens bedömning lägger 33-åringen skulden på andra personer och tar inte ansvar för sitt brott. Han ska ha sagt att han ständigt träffar fel tjejer som provocerar honom att slå.

Våldet eskalerade

I utredningen räknade man in att 33-åringen började begå brott i tidig ålder. Första gången han dömdes var 1998 när han var 15 år gammal. Redan som 17-åring dömdes han till ungdomsvård efter att ha misshandlat en spärrvakt så svårt att mannen fick bestående skall– och ögonskador.

Enligt utredningen av 33-åringen har våldet eskalerat och blivit allt allvarligare. Inte heller har han tagit hänsyn till om det finns barn i närheten.

Dessutom bedömde man 33-åringens missbruk av anabola steroider som en annan riskfaktor för att fortsätta slå sin partner.

Mannen beskrivs i Kriminalvårdens riskbedömning som mycket impulsstyrd och aggressiv.

”Fick rysningar i hela kroppen”

Personer som haft med 33-åringen att göra beskriver honom som en extremt lättkränkt person som har svårt att se konsekvenserna av sitt eget handlande, en person som vill ha fullständig kontroll och som inte vill förlora sin makt över någon när han väl fått den.

– Han har jättestort problem med kontrollbehov och svartsjuka, säger en anställd på Kriminalvården.

Det tog ett litet tag innan den anställde förstod att det var 33-åringen som slagit ihjäl Lotta.

– Jag fick rysningar i hela kroppen. Alla runt omkring har vetat att släpps han fri kommer han att slå ihjäl en kvinna, säger personen.

– Jag tycker att det är så tråkigt att vi har ett rättssystem som tillåter det här, vi på Kriminalvården sitter med personer där vi känner att den här personen kan vi inte släppa ut. Det går inte, om vi släpper ut den här människan får någon annan sätta livet till bara för att han ska ha rätt till sin frihet. Det var ju vad som hände.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

ARTIKELN HANDLAR OM