Åkte fast för trafikbrott - döms för gruppvåldtäkt

KRIM

28-åringens dna kunde kopplas till ett sju år gammalt sexbrott

Polisen lyckades aldrig hitta en av männen som efterlystes för gruppvåldtäkt på en 17-åring – så fallet lades ner.

Drygt sju år senare åkte mannen fast för trafikbrott.

– Det blev en träff i dna-registret som kunde kopplas till den nerlagda våldtäkten, säger åklagare Marcus Nord.

Foto: DNA.

Den nu 28-årige mannen åkte fast för rattfylleri och olovlig körning i våras.

Polisen tog dna-prov på mannen – och fick en träff.

28-åringens dna återfanns i en nedlagt förundersökning om gruppvåldtäkt i Helsingborg.

2009 hade en 17-årig flicka berättat för skolsköterskan att hon blivit gruppvåldtagen av sin expojkvän och hans två vänner, som båda var okända för henne. Skolsköterskan larmade polisen och expojkvännen greps samma dag.

Lade ner utredningen

I hans telefon hittade polisen bland annat sms där han uppmanade en jämnårig vän att komma till hans lägenhet och ha sex med en tjej. Meddelandets skickade samma eftermiddag som flickan blev våldtagen.

Expojkvännen skrev: "Hej XX (vännens namn) knulla en tj hos mej nu om du ox vill ha kom nu?”. Enligt samtalslistan ringde vännen upp honom kort efter det.

Vännen häktades i sin utevaro och efterlystes, men polisen lyckades aldrig gripa honom för att testa om hans dna matchade.

Tre månader senare släpptes även expojkvännen och utredningen lades ner i januari 2010 i brist på bevis. En tredje man som pekades ut av flickan släpptes, då det inte fanns dna-bevis mot honom.

Åkte fast för trafikbrott

Under våren 2016 greps "vännen" för rattfylleri och olovlig köring. Polisen tog dna-prov på den nu 28-årige mannen och fick en träff.

– Det blev en träff i dna-registret som kunde kopplas till den nerlagda våldtäkten, säger åklagare Marcus Nord.

Den gamla utredningen återupptogs och 28-åringen och expojkvännen åtalades för grov våldtäkt.

Männen nekade till brott. De medgav att de haft samlag med flickan men menade att det var friviligt från hennes sida. Men Helsingborgs tingsrätt bedömde deras uppgifter som osannolika och dömde båda till 3,5 års fängelse samt att betala skadestånd till flickan.

Fick straffrabatt

Den tredje mannen som var misstänkt 2009 åtalades inte utan kallades in av försvaret som vittne.

– Han är inte misstänkt nu. Förundersökning mot honom lades ner 2010 och har inte återupptagit. Min bedömning är att bevisningen mot honom inte räcker till fällande dom, säger Marcus Nord.

Minimistraff för grov våldtäkt är fyra år. Männen fick straffrabatt då rätten tog hänsyn till att det gått lång tid sedan brottet begicks.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott