Hölls inspärrad av läkaren i bunkern – nu överklagar hon domen

Av: Linda Hjertén, Sven Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Läkaren Martin, 38, dömdes till tio års fängelse för människorov.

Nu överklagas domen – av alla parter.

Den 24 februari dömdes den 38-årige läkaren Martin till tio års fängelse för människorov efter att ha hållit en kvinna i 30-årsåldern inspärrad under sex dygn i en specialbyggd bunker.

Att domen skulle överklagas var väntat då fallet är unikt för Sverige och påföljden hamnade mitt emellan vad åklagaren och försvaret yrkat på.

Drogad och nedsövd

Både kvinnan och åklagaren överklagar. De anser att läkaren borde dömas även för grov våldtäkt och att straffet borde skärpas.

Läkaren Martin ska, enligt offret, själv ha berättat för henne när hon vaknade upp i bunkern att han genomfört ett samlag med henne när hon var drogad och nedsövd, men tingsrätten ansåg det inte ställt bortom allt rimligt tvivel att en våldtäkt faktiskt hade genomförts.

– Varför skulle han ha sagt att de hade haft sex om de inte hade haft det? När han sa det så hade han ju inställningen att hon skulle vara där i flera år och bli någon slags partner, säger kvinnans målsägarbiträde Jens Högström.

"Tillgodosåg alla hennes önskemål"

Han säger att hans klient känner att hon orkar ytterligare en rättegång.

– Hon känner att det är värt det och att hon orkar.

Även läkaren själv överklagar genom sin advokat Mari Schaub.

De anser att straffet ska sänkas och att Martin endast bör dömas för olaga frihetsberövande och inte för människorov.

Advokaten skriver i överklagan att läkaren inte hade för avsikt att ha samlag med kvinnan utan hennes samtycke och att han under kvinnans tid i bunkern försökt tillgodose alla önskemål hon haft om inköp av till exempel mat, böcker och kosttillskott.

Det var fredagen den 18 september förra året som den 38-årige Martin kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen i centrala Stockholm i sällskap med en kvinna.

Anledningen var att han och kvinnan åkt till kvinnans lägenhet – men eftersom kvinnan var anmäld försvunnen och polisen bytt ut låset kom de inte in.

Injicerade sömnmedel

Mannen berättade för poliserna att allt var bra, och att de ville ha tillgång till lägenheten.

Men poliserna som tog emot dem anade oråd och tog kvinnan avsides. Då berättade hon den fruktansvärda sanningen: Hur hon drogats och nedsövd förts från Stockholm till Skåne av mannen där han låste in henne i en specialbyggd bunker med tanken att hålla henne där "i flera år" som sin flickvän.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig, sa kvinnan i förhör.

Hur hon fick höra att hon kunde skrika hur mycket hon vill, för bunkern var så ljudisolerad att ingen skulle höra henne.

– Jag intalade mig att det inte kunde vara på riktigt. Han satt på stolen bredvid. Han sa att dörren var en sådan som de hade på ­banker och att det var omöjligt att ta sig därifrån.

När fallet kommer att tas upp i hovrätten är ännu inte bestämt.

Publicerad: