Uppgifter: Villakuppen fångades på film

”Skott avlossades i tumultet”

Inför sin fru och sina barn sköts mannen vid ett rånförsök i familjens villa i Västerås.

Tre tonåringar har gripits för dådet och händelsen har fångats på film, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Samtliga misstänkta har kopplingar till ett kriminellt nätverk.

I samband med ett misslyckat klockrån mot en villa i Västerås i lördags kväll sköts en man i 30-årsåldern.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var han på väg in i bostaden tillsammans med sin fru och barn när de beväpnade gärningspersonerna slog till.

Förövarna trängde sin in i bostaden och försökte under pistolhot tvinga till sig värdesaker.

I tumultet sköts mannen med ett skott i benet när han befann sig i köket. Han fördes till sjukhus och skadorna var inte livshotande.

Händelsen har spelats in av övervakningskameror, enligt Aftonbladets uppgifter. Filmerna ska visa hur panik bryter ut och familjen försöker fly. Mannen ska ha blivit jagad med vapen.

Flera polispatruller på plats i Västerås.
Flera polispatruller på plats i Västerås.

Uppgifter: Gjort vapenfynd

Tre tonåringar har gripits och anhållits efter tillslag i söndags kväll. De alla har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Västerås.

Det är ingenting som polisen vill kommentera men säger att det var efter ”ett stort arbete” som man kunde ringa in tre misstänkta.

– Det handlar bland annat om den lokala kännedomen och att man har en bra lägesbild i Västerås över de som antingen befinner sig i kriminalitet eller i zonen att hamna där, säger Johan Thalberg, presstalesperson på polisen i Västmanland.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen ha hittat vapen som tros ha använts vid kuppen.

På måndagsförmiddagen var åklagaren Sofia Behrling, som leder utredningen, fåordig om utredningen.

– Jag kan inte lämna några kommentarer nu, säger hon.

Polisens teori: Knarkskulder

Lördagens kupp utreds som grovt vapenbrott och försök till grovt rån alternativt grov misshandel. Enligt uppgifter till Aftonbladet är en av teorierna polisen arbetar utifrån att nätverket som de misstänkta kopplas till har skulder efter att polisen tidigare gjort narkotikabeslag från dem.

Västerås har under det senaste året drabbats av flera rån. I höstas pågick bland annat en våg av Rolex-kupper. Gärningsmännen slog till mot flera mäklare och kom över deras lyxklockor. I ett fall utgav rånarna sig för att vara kakförsäljare och tog sig in hos en barnfamilj och avlossade skott, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om. Innan dess skedde ett stort antal rån av mopeder.

Polisen beskriver nu att man kan se liknande tendenser som rånen i höstas.

– Det är någonting som polisen tittar på rutinmässigt. Där blir den lokala lägesbilden ganska viktigt. Det man tittar på är om det här har koppling till tidigare brottslighet i Västerås. Har det varit den här typen av brott tidigare, säger Johan Thalberg och fortsätter:

– Men i nuläget kan jag inte bekräfta att en koppling finns.

Tidigare dömd – bröt sig in i bostad

Thalberg förklarar att Västerås har stuckit ut i perioder vad gäller just rån.

– Även nu som då har det i det här fallet varit tillvägagångssättet. Man har flyttat rånen hem till bostäderna och gått in i folks hem. Det har visat sig tidigare att den här typen av brott har tillfälligt upphört när man har lagfört en konstellation av personer som utfört och sedan har det kommit tillbaka.

Handlingar som Aftonbladet har tagit del av visar att det inte är första gången som en av de nu anhållna begått liknande brottslighet.

Tonåringen dömdes förra året för försök till inbrottsstöld och inbrottsstöld efter att ha brutit sig in i en lägenhet genom att krossa glaset i balkongdörren.

I förhör berättade ynglingen hur han klättrade upp och slog sönder rutan till lägenheten. Det beskrevs som att han skapade kaos i bostaden genom att dra ut kläder och smycken ur garderober och lådor.

Han dömdes till ungdomstjänst. Några månader senare är han alltså misstänkt – igen.

Publisert:

LÄS VIDARE